Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vuurwerk jaagt vogels massaal weg

Vuurwerk jaagt vogels massaal weg

Nieuws
02/01/2019

Natuurpunt maakte animaties van radarbeelden van het KMI uit Jabbeke en Helchteren net voor en net na de jaarwisseling.  Daarop kan je zien hoe vogels rond middernacht in grote aantallen wegvliegen. “Voor natuurliefhebbers is dit schokkend”, stelt Natuurpunt. Normaal worden weerradars gebruikt om regen te detecteren, maar de metingen kunnen worden verstoord door de aanwezigheid van grote groepen vliegende vogels. (Lees verder onder de kaart)

Het radarbeeld uit Jabbeke toont duidelijk de grote impact van vuurwerk op vogels. Vooral de polders en waterrijke gebieden zoals de Blankaart lichten kort na middernacht rood op. Daar verblijven nu heel wat overwinterende soorten zoals ganzen en eenden. Vogels springen tijdens de koude wintermaanden spaarzaam om met energie en vliegen dus enkel wanneer dat veel voedsel oplevert.

25.000 vogels weggejaagd

De plotse lichtflitsen schrikken de dieren massaal op en dat merken ze nu, bijna 48 uren later, nog in de Uitkerkse polders.  Tot de helft van de overwinterende ganzen en eenden, neem zo’n 25.000 vogels, zijn er nog altijd niet teruggekeerd. Natuurpunt roept op om – zeker in de omliggende polderdorpen – niet langer vuurwerk af te schieten.