Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vuurtoren Nieuwpoort wordt 70

Vuurtoren Nieuwpoort wordt 70

Nieuws
12/03/2019

Maritiem erfgoed

De Nieuwpoortse vuurtoren is rood-wit gestreept, 28 meter hoog een heeft een reikwijdte van ongeveer 27 km. Het karakteristieke lichtbaken staat op de rechteroever van de havengeul. De huidige vuurtoren is het meest recente baken voor het vaarverkeer van en naar de Nieuwpoortse haven. De drie voorgangers, waaronder de middeleeuwse Vierboete, gingen allen verloren in het oorlogsgeweld tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. De vuurtoren werd officieel in gebruik genomen op 21 maart 1949.

Al 70 jaar vormt de Nieuwpoortse ‘viertorre’ een vertrouwd zicht voor wie uitvaart of van op zee terugkeert. Een uiterst belangrijk deel van de vuurtoren is echter nog ouder dan 70. De lichtinstallatie dateert uit de jaren 1923-1926. Het verlichtingsmechanisme werd tijdig naar Parijs overgebracht en overleefde zo de Tweede Wereldoorlog. Door allerlei moderne navigatiemiddelen werd de functionaliteit van de vuurtoren steeds beperkter. De laatste vuurtorenwachter ging bijgevolg met pensioen in 1963, waarna de werking werd geautomatiseerd.

Dubbel jubileum

De Nieuwpoortse vuurtoren viert in 2019 in feite een dubbel jubileum. De kranige zeventiger staat immers ook exact 15 jaar geregistreerd als beschermd monument. 'De klassering van de toren in 2004 symboliseert een terechte waardering van dit uiterst belangrijk stuk Nieuwpoorts én nationaal maritiem erfgoed,' zegt de stad Nieuwpoort.

Auteurs: 
Redactie