Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vuilniszakken worden duurder in Miromgemeenten

Vuilniszakken worden duurder in Miromgemeenten

Nieuws
08/10/2019

Daarmee wil Mirom Roeselare bewoners aanzetten om verspild voedsel te vermijden en om nog beter te sorteren. Een inwoner uit de Miromregio produceert gemiddeld 158 kg restafval, terwijl de Vlaamse overheid een doelstelling van 145 kg oplegt. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 26 kg hiervan pure voedselverspilling is.

“Naast de overbodige kosten voor de ophaling en verwerking van afval, zijn dit vermijdbare uitgaven voor de burger. Bewust aankopen, goed bewaren en koken met restjes betekent dubbele winst voor de inwoner", zegt voorzitter Mirom Roeselare Henk Kindt mee.  Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een inwoner uit Mirom Roeselare jaarlijks maar liefst 31 kg recycleerbaar afval in zijn afvalzak dropt. Dat gaat onder meer over PMD, papier en karton, textiel...

Nieuwe prijzen

Indien de aangesloten gemeenten het nieuwe beleidsplan goedkeuren betaal je vanaf 1 januari 1,70 euro voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine. De prijs van de PMD-zak zou beperkt stijgen van 0,125 euro naar 0,15 euro. Ook de kostprijs voor grof vuil op de recyclageparken zou in verhouding aangepast worden. 

Meerkost makkelijk uit te sparen

"Door goed te sorteren en geen voedsel te verspillen hoeft deze prijsstijging dus niet per se financieel voelbaar te zijn voor de inwoners. Berekeningen leren dat een gezin ondanks de prijsverhoging, gemakkelijk 28 euro op jaarbasis kan uitsparen als ze bewuster sorteren en minder voedsel verspillen. Start je dan nog een compostvat op of neem je kippen, dan kan dat oplopen tot 41 euro op jaarbasis".

Hamsteren is zinloos

De prijsstijging van de afvalzakken gaat in vanaf 1 januari 2020, maar nu massaal zakken aan het huidige tarief inkopen heeft geen zin. De nieuwe zakken krijgen een nieuwe opdruk, de afmetingen, de kleur en het model blijven behouden. De huidige restafvalzakken zijn vanaf 1 januari gedurende een beperkte overgangsperiode nog geldig. Daarna enkel nog als ze voorzien zijn van een officiële sticker. Zo’n stickers (0,40 euro voor de grote en 0,20 voor de kleine) zal je vanaf 1 december kunnen aankopen in het gemeentehuis en bij MIROM Roeselare. De PMD-zak wijzigt van uitzicht, maar de oude zakken blijven geldig.

Waar?

Deze afspraken en de nieuwe prijzen gelden voor de inwoners van Roeselare, Hooglede, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Staden, Torhout, Wingene en Zonnebeke. De afvalzakken voor MIROM Roeselare en MIROM Menen (Menen, Wevelgem en Wervik) zullen vanaf 2020 verschillend zijn.

Auteurs: