Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vrees voor voortbestaan GoneWest

Vrees voor voortbestaan GoneWest

Nieuws
20/10/2014

Waardig en sereen. Dat zijn de meest gebruikte woorden voor het Lichtfront dat de hele frontlijn in onze provincie vrijdagavond letterlijk liet oplichten.

Organisatorisch was het Lichtfront een huzarenstuk: 8400 mensen bereid vinden om anderhalf uur stil te staan met een fakkel in de hand.  Het Lichtfront was meteen de start van GoneWest, de artistieke herdenking van het provinciebestuur, dat van nu tot 2018 culturele activiteiten voorstelt. Dit eerste deel loopt tot eind dit jaar. Deel twee start in de lente van volgend jaar.

Gasaanvallen

Vivi Lombaerts coördinator Gone West: "2014 was vooral het jaar van de onderwaterzetting van de IJzervlakte. In 2015 worden de gasaanvallen herdacht.  Dat zal een woordfront worden, dat waardig wordt gebracht door een aantal auteurs. En waar ook het participatieve element zal behouden blijven bij de start".

Voortbestaan?

Intussen vrezen medewerkers en deelnemers aan GoneWest al maar meer voor het voortbestaan van het hele project. Vanaf 2017 verliezen de provinciebesturen alle bevoegdheden over jeugd,sport, welzijn en ook cultuur, een gevolg van de Vlaamse bestuurshervormingen. "Dat werkt enorm op de werking, op het personeel en nu ook op al die trotse West-Vlamingen" zegt Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde van cultuur. Tegen 1 april volgend jaar moet helemaal duidelijk zijn of GoneWest, maar ook projecten als Beaufort en Kunstenzomer Watou door Vlaanderen worden overgenomen of ophouden te bestaan.