Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vredesactivisten op dak Advionics

Vredesactivisten op dak Advionics

Nieuws
20/05/2016

Rond 5.30 uur is een tiental activisten met spandoeken op het dak van het Oostkamps bedrijf geklommen. De andere actievoerders staan aan de toegangspoort om de werknemers van het bedrijf te informeren.

Advionics produceert radarapparatuur die volgens Vredesactie gebruikt wordt door Saoedische gevechtsvliegtuigen. "De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saoedische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant", klinkt het bij de actievoerders.

Flagrante leugen

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) gaf eerder al aan dat de eindbestemming van de goederen volledig bekend is. "Dat is een flagrante leugen. De Vlaamse overheid heeft er in werkelijkheid geen flauw benul van waar haar wapens terecht komen. In 2015 was 69,4 procent van het eindgebruik ongekend", zegt Bram Vranken. Volgens de activisten staat alles in het teken van economisch gewin. "Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet. Het gebruik van de radarsystemen van Advionics door de Saoedi's is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo'n beleid."

Ontruiming

Omstreeks 16u00 kwamen de politie en de brandweer met een ladderwagen ter plaatse. Als de actievoerders niet vanzelf naar beneden komen, riskeren ze een forse dwangsom.

Reactie bedrijf

Advionics was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Auteurs: