Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vredegerecht van Poperinge verdwijnt niet, Nieuwpoort wel

Vredegerecht van Poperinge verdwijnt niet, Nieuwpoort wel

Nieuws
23/12/2015

Dat heeft burgemeester Christof Dejaegher vernomen via Vlaams Minister Crevits. In het herstructureringsplan van Minister van Justitie Koen Geens is er een herleiding voorzien van vredegerechten en griffies in kantons waar meer dan één zetel is. 

Efficiëntiewinst

De gemeenteraad van Poperinge keurde in oktober een motie goed om het vredegerecht te behouden. Nu zou Poperinge zou dus blijven en Ieper II toegewezen krijgen. Dat terwijl Ieper I het Vredegerecht Ieper zou worden. "De herschikking houdt concreet een herleiding van vredegerechten en van griffies in van 3 naar 2, iets waarmee we in de streek zeker kunnen leven", zegt burgemeester Dejaegher. "Echt verliezen doen we niet, het gaat vooral om efficiëntiewinsten voor justitie.

De beslissing van vandaag, het verdwijnen van dubbele kantons, is de eerste fase van het hervormingsplan van justitie. Er volgen dus nog hervormingen. Maar in elk geval blijft het vredegerecht Poperinge dus bestaan. "Hopelijk kunnen we dit in de toekomst aanhouden", besluit Dehaegher.

Nieuwpoort

Intussen is ook bevestigd dat het vredegerecht van Nieuwpoort, zoals verwacht, wel verdwijnt.  Dat vredegerecht gaat op in dat van Veurne.

 

 

Auteurs: 
Piet Lesage

Volg de Focus en WTV festivalreporter