Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voka vreest voor moeilijke heropstart in bedrijven

Voka vreest voor moeilijke heropstart in bedrijven

Nieuws
31/12/2020

Medewerkers die op reis waren in een rode zone, zullen minstens een week in quarantaine moeten. Wie niet aan telewerken kan doen, zal afwezig zijn op het bedrijf. Daardoor vrezen de bedrijven een moeilijke heropstart en productieverlies in de eerste week van januari.

Bouwsector

De bouwsector is allerminst opgezet met de nieuwe situatie, want heel wat bouwvakkers komen uit Oost- en Zuid-Europese landen. Die komen dan maandag in ons land aan, maar veel werven zullen niet kunnen opstarten door de nieuwe maatregelen. Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens: Normaal moeten ze maandag aan het werk. Dat zal nu niet gebeuren. Die zullen maandag terugkeren met een attest, maar ze zullen een week in quarantaine moeten. Dan moeten ze opnieuw testen en indien negatief kunnen ze pas de week erop aan het werk. Dat betekent voor onze bedrijven productieverlies, omzetverlies, maar ook in de laatste uren van dit jaar een enorme administratieve rompslomp.

Brexit

Op 1 januari is de Brexit een feit. Er is nu wel een handelsakkoord dat de Europese Unie nog moet ratificeren. Maar dat betekent voor de West-Vlaamse bedrijven niet dat alles nu rimpelloos zal verlopen.  Bedrijven en transporteurs worden nu weer geconfronteerd met douaneformaliteiten, grenscontroles en vertragingen. Maar VOKA verwacht geen chaos in januari.

Auteurs: 
Redactie