Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vogels weer massaal opgeschrikt door vuurwerk

Vogels weer massaal opgeschrikt door vuurwerk

Nieuws
02/01/2020

Niet alleen huisdieren hebben er last van ondervonden, ook vogels. En dat is te zien op radarbeelden van het KMI. "Weerradars, die doorgaans regen detecteren, stellen vast dat om middernacht massaal veel vogels op de radar opduiken", zegt Natuurpunt.

Vogelrijke gebieden

Gebieden die duidelijk zichtbaar zijn op de radar zijn de voorhaven van Zeebrugge, het Zwin, het waterspaarbekken van Woumen en de IJzervallei en de Oostkustpolders. Het gaat om belangrijke (water)vogelgebieden waar grote groepen vogels, zoals ganzen en meeuwen, samen slapen. Door de luide knallen van het vuurwerk vliegen ze in blinde paniek op en lopen daarbij een verhoogd risico om tegen hoogspanningskabels en windmolens aan te vliegen. Bovendien vraagt dit heel wat energie van de vogels die tijdens de winter enkel zullen vliegen als ze voedsel nodig hebben. Ze verliezen hierdoor dus heel wat kostbare energie.

Op onderstaande beelden zie je een animatie van de radarbeelden van Jabbeke (KMI) net vóór en net ná de jaarwisseling. Het signaal veroorzaakt door de opvliegende vogels rond middernacht is duidelijk. (Bron: Natuurpunt)

Deze animatie van radarbeelden in Jabbeke toont verhoogde activiteit rond middernacht.

Auteurs: 
Redactie