Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vliegactie vraagt aandacht voor Syndroom Down

Vliegactie vraagt aandacht voor Syndroom Down

Nieuws
21/03/2019

Het vliegtuig vloog daarna over de Meridiaan van Trisomie. De Meridiaan van Trisomie ligt op 3° 21” 0’ - een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21. Ze strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten. De burgemeesters van deze gemeenten knipten op het moment van overvliegen een symbolisch rood lint door.

De vlucht zelf werd niet uitgevoerd door de piloot met Down. Maar het gezicht van de actie, de mysterieuze vliegenier Oscar, die wel het Syndroom van Down heeft, was wel aanwezig om de vlucht in te leiden en aandacht te vragen voor de internationale campagnedag.

Twee doelen

Het doel is tweeledig. Enerzijds de internationale dag van het Syndroom van Down op een creatieve manier belichten, anderzijds staan ze stil bij de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Zo grijpen ze de NIP-test aan als voorbeeld en openen het ethische debat met de vragen: wanneer spreken we van een perfect en imperfect kind of moeten we die beperkingen niet gewoon aanvaarden?

De actie ging uit van onder meer de beweging United Perfection, Vormingplus MZW, Konekt vzw, en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives.