Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaanderen koopt militair domein in De Haan

Vlaanderen koopt militair domein in De Haan

Nieuws
12/08/2021

Het heeft een oppervlakte van ruim 5 ha. Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en Vlaams volksvertegenwoordiger, ijvert er al jaren voor dat de Vlaamse overheid het terrein zou verwerven, en dat is nu gelukt. In de ondergrondse bunkers bevond zich vroeger een commandopost van de NAVO. Op het terrein werden er ook lange tijd honden getraind voor bijzondere opdrachten. Een aantal jaren geleden werd alle materieel weggehaald.

Vleermuizen

Het domein wordt nu eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. "Het terrein heeft juridisch het statuut “beschermd duingebied,” zegt burgemeester Vandaele. "De Vlaamse overheid wil er enkele door Europa opgelegde instandhoudingsdoelstellingen realiseren. Met name die voor de habitattypes “grijze duinen” en “beboste duinen”. Het naaldhout zal op termijn vervangen worden door inheemse boomsoorten, de meeste constructies en de wegenis worden verwijderd. Enkele bunkers worden ingericht voor vleermuizen."

De burgemeester kon bedingen dat de gemeente De Haan een stukje van het terrein in concessie kan nemen. "Dan kunnen wij daar als gemeente iets doen. Uiteraard een activiteit die past in de omgeving en de natuur niet verstoort”, aldus de burgemeester.

Auteurs: 
Redactie