Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams geld voor kustredders

Vlaams geld voor kustredders

Nieuws
18/11/2020

Dat heeft minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) dinsdag bevestigd in de commissie Toerisme van het Vlaams parlement na een vraag van parlementslid en kustburgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Steun broodnodig

Tijdens de budgetbespreking in de commissie bevestigde Demir dat Vlaanderen IKWV structureel gaat steunen. De kustreddingsdienst zal zo jaarlijks 250.000 euro aan steun krijgen.

Ook de Provincie West-Vlaanderen steunt IKWV, in tegenstelling tot wat is eerst gezegd. "Er zijn middelen voorzien in het meerjarenplan 2020-2025. Ook volgend jaar mogen ze rekenen op 250.000 euro", zegt de provincie in een reactie.

IKWV wordt verder ook gefinancierd door de tien aangesloten kustgemeenten, de afdeling scheepvaartbegeleiding en een private partner. Vlaanderen had in het voorjaar al eenmalig 250.000 euro toegekend aan IKWV, maar beloofde die steun structureel te maken. Die belofte wordt nu nagekomen. Er komt enkel nog een evaluatie van afgelopen zomer. Op basis daarvan kan het bedrag van de steun eventueel nog aangepast worden.

(lees verder onder de foto)

"Soms zeer moeilijke werkomstandigheden"

Parlementslid en kustburgemeester Bart Tommelein is tevreden. "Elk jaar opnieuw staan onze reddingsdiensten in voor de veiligheid van de baders, dit jaar soms in zeer moeilijke situaties. Enkele maanden geleden beloofde minister Demir dat ze ging zorgen voor een structurele ondersteuning van deze diensten.

Vandaag bevestigde ze haar intentie, het is enkel nog wachten op de evaluatie van afgelopen zomer. Ik twijfel er niet aan dat deze positief zal zijn en dat de kustredders eindelijk de structurele ondersteuning zullen krijgen die ze verdienen."

Auteurs: 
Belga
Redactie