Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Zuienkerke?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Zuienkerke?

Nieuws
03/09/2018

In Zuienkerke, de kleinste gemeente van onze provincie, zijn er wellicht geen verkiezingen op 14 oktober. Op 15 september moeten alle kieslijsten binnen zijn. Voorlopig niemand neemt het op tegen huidig burgemeester Alain De Vlieghe, die zo bijna zeker is van een nieuwe ambtstermijn. Zijn lijst Burgemeester is ondertussen al 18 jaar aan de macht in Zuienkerke.

“De voornaamste reden waarom er geen tweede lijst opkomt, is door de kleinschaligheid van onze gemeente. Daarnaast denk ik dat de inwoners tevreden zijn over ons bestuur. Ik hoor veel mensen zeggen dat we verder moeten doen zoals de voorbije zes jaar. Voor ons moeten er geen verkiezingen zijn.”

350 euro gemeentebelastingen

Lijst Burgemeester telt elf kandidaten verspreid over Zuienkerke en de deelgemeenten Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster. Als kleine gemeente heeft het bestuur het moeilijk om de financiën rond te krijgen.

“Wij betalen ongeveer per jaar 500.000 voor de werking van de politie en 100.000 euro voor de werking van de brandweer. We zitten ongeveer per inwoner aan 350 euro en dat is veel te veel in vergelijking met andere plattelandsgemeenten.”

Fusie met De Haan of Jabbeke?

De werkingskosten voor de politie en brandweer zijn een flinke hap uit het gemeentelijk bestedingspakket van 3 miljoen euro. Met slechts 2.800 inwoners is het voor Zuienkerke op termijn moeilijk om afzonderlijk te blijven. Een eventuele fusie is de grootste van het gemeentebestuur.

“Ik denk misschien aan een fusie met De Haan of eventueel met Jabbeke. Bij De Haan horen er wel nog een aantal andere kleine gemeenten zoals Vlissegem en Klemskerke. Jabbeke daarentegen is net zoals een plattelandsgemeente. Dus mijn voorkeur gaat naar Jabbeke uit."

Tevreden inwoners

Maar de Zuienkerkenaars zijn geen vragende partij voor een fusie. Iedereen is tevreden over hoe de zaken nu lopen.

“Ik ben heel tevreden over hoe alles nu loopt in Zuienkerke. Ik ben tevreden van de burgemeester en alles in ons klein dorpje”, vertelt Sophie Musschoot.

Gilbert strubbe deelt die mening. “We hebben nog nooit problemen gehad. De lucht is er gezond en er heerst een gezonde mentaliteit. Het is hier goed wonen. Dus ik vind het niet erg dat er geen verkiezingen zijn."

Voor alle duidelijkheid op 14 september wordt er wel een nieuw provinciebestuur gekozen.

Auteurs: 
Redactie