Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Zonnebeke?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Zonnebeke?

Nieuws
23/09/2018

De situatie in 2012

In Zonnebeke gaan Inspraak en CD&V met elkaar in zee. Ze hebben samen 18 van de 23 zetels. Inspraak is een mix van onafhankelijken, Open VLD en N-VA. Eind 2015 wipt Inspraak N-VA uit de coalitie na een aantal felle discussies. En na twee jaar neemt Dirk Sioen de burgemeesterssjerp over van Dirk Cardoen, die met pensioen gaat.

De strijd om de sjerp

Het is een onmogelijke taak om te voorspellen wie in oktober in het winnende en wie in het verliezende kamp zal zitten in Zonnebeke. Alle partijen komen ofwel in een nieuw kartel op, ofwel komen ze voor het eerst alleen op. Open VLD en CD&V vormen samen met enkele onafhankelijken de partij Team 8980. In Samenspraak bestaat uit SP.A, ex-N-VA-leden en ook enkele onafhankelijken. N-VA komt voor het eerst alleen op en Lijst Passendale is helemaal nieuw.

De kiezer zal beslissen, zeggen alle partijen. Maar Team 8980 hoopt toch in zijn eentje een kleine meerderheid te halen. En dat willen de andere partijen net voorkomen. Wie dan de bruid wordt van Team 8980, is nu nog een groot vraagteken. In een ander scenario kan Team 8980 aan de kant geschoven worden. Maar dan zouden de drie andere moeten samenspannen.

Auteurs: 
Redactie