Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Veurne?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Veurne?

Nieuws
03/09/2018

Kan burgemeester Peter Roose na de verkiezingen zijn burgemeestersjerp houden? Zes jaar geleden kon hij met zijn lijst Veurneplus voor het eerst sinds mensenheugnis de absolute meerderheid van CD&V breken.

Toenmalig burgemeester Jan Verfaillie verloor in 2012 zowat de helft van zijn 2500 voorkeurstemmen van zes jaar eerder en hij moest vrede nemen met een schepenambt in de nieuwe coalitie. Naast Veurne plus en CD&V gooien ook N-VA en de nieuwe burgerlijst Inspraak zich in de kiesstrijd.

Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?

In oktober 2013 gaat op de bedrijvenzone de evenementenhal Furnevent open. De brandveiligheid is meermaals eens agendapunt op de gemeenteraad. Nadat de dorpskern van Avekapelle een nieuw gezicht kreeg, komen ook Steenkerke en Houtem aan de beurt, telkens gekoppeld aan een gescheiden rioleringsstelsel.

Na de sluiting van de snelwegparking in Westkerke in 2014, in de strijd tegen mensensmokkel en transmigranten, krijgt Veurne te kampen met overlast van truckers. Dat resulteerde uiteindelijk in een parkeerverbod op de N35. Elders kwamen kleine ingrepen om het verkeer veiliger te maken. In 2015 komt een plan voor de herbestemming voor enkele kerken en het Vaubanpark en Walburgapark krijgen een metamorfose.

Twee kloosters worden hotel

In oktober 2016 verkoopt de stad et voormalige klooster van de Blauwe Zusters in de Pannestraat voor goed een half miljoen euro. Een Antwerpse ondernemer zal het beschermde pand omvormen tot 20 hotelkamers met 2 restaurants, een juwelenzaak en een tiental appartementen.

De oppositie steigert want de stad kocht het klooster in 1998 aan voor ruim het dubbele van die verkoopprijs, ondermeer met het oog om de muziekacademie er te huisvesten Veurne, cheurt uiteindelijk voor meer dan 600 000 euro zijn broek aan de verkoop. De academie komt op termijn op het nieuwe Suikerpark.

Dit jaar raakt bekend dat dezelfde groep ook dat andere klooster van de Zwarte Nonnen zal omvormen tot een hotel met 20 kamers. De vroegere kapel wordt omgetoverd tot publiek restaurant.

Kleinere sporthal met foute belijning

Dit voorjaar wordt de nieuwe sporthal aan de Noordstraad in gebruik genomen. De oorspronkelijke plannen worden licht gewijzigd, zo verdwijnt de derde verdieping in de middenbeuk waardoor een danszaal sneuvelt. Het project kost wel maar 7 miljoen euro meer, in de plaats van 9 miljoen euro. Het stadsbestuur wou zich niet ‘in een financieel avontuur storten’. Al vlug na de opening blijken de lijnen voor het basketbal te dicht bij de muur te zijn geschilderd. Ook de korven moeten op een andere plaats aan het plafond komen. Een meerkost van goed 40 000 euro.

Uitdagingen voor de toekomst

Dé grote uitdaging voor de nieuwe bewindsploeg is het project op de gronden van de voormalige suikerfabriek, die in 2005 de deuren sloot. Op de site die ruim 50 hectare groot is, komen 450 woongelegenheden, een duurzaam bedrijventerrein met een recreatiezone. De realisatie is in handen van intercommunale WVI en projectontwikkelaar ION. Dit nieuwe stadsdeel zal met een fietsers- en voetgangersbrug over de Lovaart met de binnenstad verbonden worden.

Voor het bakkerijmuseum ligt een masterplan op tafel dat naast meer belevingswaarde, ook vooral de toegankelijkheid moet verbeteren. Dat zal gebeuren met de bouw van een nieuw onthaalcentrum, waarvoor al enkele honderdduizenden euro’s aan subsidies zijn overgemaakt.

De stad speelt al jaren met het idee om de personenbelasting, die nu 7 procent bedraagt, te verlagen tot 4 of 5 procent. Om de concurrentiepositie tegenover De Panne of Koksijde, waar die nul bedraagt, te versterken.

Auteurs: 
Redactie