Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Staden?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Staden?

Nieuws
20/09/2018

Bij de verkiezingen in 2012 wordt in Staden CD&V met 10 van de 21 zetels naar de oppositiebanken verwezen. Francesco Vanderjeugd van Open VLD dat vier zetels telt, maakt een monstercoalitie met N-VA en sp.a. De kapper is meteen de jongste burgemeester van het land. 

Bestuurscrisis

Het is een krappe meerderheid met slechts één zetel over en dat zorgt voor grote problemen wanneer gemeenteraadslid Koen Demonie van de NV-A  uit onvrede opstapt uit de meerderheid. De meerderheid is zijn meerderheid kwijt, het bestuur ligt lam. Maar plots tovert burgemeester Vanderjeugd zélf een oplossing uit zijn hoed met CD&V-raadslid Gwendolyn Vandermeersch die overstapt  naar zijn partij. Staden investeert fors in wegen, pleinen, een nieuwe brandweerkazerne en een nieuw administratief centrum ACDC.

Wie verovert de sjerp?

Gerda Vertriest-Vandeputte, nieuwe lijsttrekker voor CD&V, wil meer aandacht voor kinderopvang, jeugdlokalen en serviceflats. Ook Oostnieuwkerke heeft nood aan een sporthal. WeStoan, een nieuwe politieke beweging vanuit de SP.a en onafhankelijken, hield een ruime bevraging. WeStoan wil een kleinschalige, groene gemeente met een dienstverlening op maat met minder zwaar verkeer en meet speelruimte.

Neutraal van Koen Demonie wil meer aandacht voor zorg, de jeugd en betere huisvesting. Open VLD met burgemeester Francesco Vanderjeugd wil vooral meer aandacht voor de jeugd, kinderopvang,,zorg en verkeersveiligheid. N-VA met niet Nikolaas Bourgeois maar met Marc Bogaert op kop, wil meer aandacht voor het verenigingsleven, sport en vrije tijd. N-Va leverde trouwens vier schepenen maar twee zijn nu van de lijst geschrapt.

Hoe je het ook draait of keert. Vraag is wie Staden vanaf volgend jaar bestuurt en dat met of zonder CD&V.

Auteurs: 
Redactie