Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Lichtervelde?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Lichtervelde?

Nieuws
12/09/2018

CD&V-bastion

Al 36 jaar zwaaien zwaaien de christendemocraten in Lichtervelde de plak. De landbouw- en pendelgemeente in het hart van de provincie telt ruim 8500 inwoners. CD&V heeft 11 van de 19 zetels in handen en gaat opnieuw voor de absolute meederheid. De partij was in 2012 goed voor bijna de helft van alle Lichterveldse stemmen, maar verloor toen wel 15 procent kiezers in vergelijking met 2006. Twee zetels gingen naar N-VA, dat als nieuwkomer meteen 22% van de stemmen haalde. Ook Open VLD kreeg klappen en moest twee zetels aan N-VA geven. Met nog 15 procent werden de liberalen nog even groot als oppositiepartij SOMM, dat status-quo bleef.

Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?

Belangrijkste projecten van de voorbije 5 jaren waren de opening van OC De Schouw in 2014, het sociaal-cultureel kloppende hart van Lichtervelde waar heel wat activiteiten plaatsvinden. De bouw van een nieuw sportcomplex met ondermeer een judozaal en tennisterreinen is volop bezig. De laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe jeugdontmoetingscentrum. Om zich te wapen tegen overstromingen ging eind 2015 een nieuw overstromingsgebied aan de Kasteelbeek open.

Uitdagingen voor de toekomst

De uitbreiding van het huidige woonzorgcentrum ’t Hof tot een woonzorgsite voor ouderen wordt de komende zes jaar één van de grote projecten. Het dreigende fusiespook van 2024 – een samensmelting met Torhout – wordt hier maar koel onthaald. De gemeente wil ook blijven inzetten in waterbeheersingsprojecten en verkeersveiligheid. Andere uitdagingen zijn de parkeerproblematiek aan het station en de doortocht van vrachtwagens in het centrum.

Auteurs: 
Redactie