Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Jabbeke?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Jabbeke?

Nieuws
21/09/2018

In de landelijke gemeente Jabbeke, met deelgemeenten Varsenare, Snellegem, Stalhille en Zerkegem woont een kleine 14.000 mensen. Van oudsher wordt de gemeente geleid door de christen-democraten, al hopen de andere partijen dat daar ooit eens een kentering in komt. Zo vlug zal dat wellicht niet gebeuren, maar de N-VA , de grootste oppositiepartij, vindt de tijd rijp om deel te nemen aan het beleid.

De situatie in 2012

Met 15 van de 23 zetels haalde de CD&V bij de vorige verkiezingen in Jabbeke een comfortabele meerderheid. Drie andere zitjes gingen naar het progressief kartel sp.a-groen-plus, maar zowel de sp.a als Groen gaan nu op eigen kracht naar de kiezer. De N-VA rijfde er toen vijf binnen en verloor er later ééntje omdat één verkozene als onafhankelijke ging zetelen. Ook Vlaams Belang en Open Vld dongen naar de stem van de kiezer, maar dat leverde hen geen zetelwinst op. Overigens besloot Open Vld om deze keer niet mee te doen.

Twistpunt

In Jabbeke is er vooral veel discussie gevoerd over het financiële beleid. De belastingen gingen er naar omhoog, de gemeente wist 10 miljoen schuld af te bouwen, maar volgens de N-VA is dat niet goed genoeg en ging er de afgelopen twee jaar te veel geld naar organisaties en verenigingen. Volgens oppositiepartijen sp.a en groen was vooral de bevolking en het personeel, waarop flink bespaard werd, de kop van jut van die schuldafbouw. Ander punt van kritiek is dat de CD&V alles beslist zonder grondig te communiceren. De meerderheidspartij CD&V wil de schulden verder afbouwen, ook al betekent het dat er meer gemeentelijke taken worden uitbesteed aan derden.

Auteurs: 
Redactie