Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Gistel?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Gistel?

Nieuws
18/09/2018

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gistel is het uitkijken hoe burgemeester Bart Halewyck van CD&V vastberaden is om zichzelf opnieuw op te volgen. In Gistel leeft nu al drie verkiezingen lang de tweestrijd tussen de huidige burgemeester en de vorige.

Roland Defreyne van open-Vld gooit nog één keer alles in de strijd. In Gistel is een coalitie aan de macht van CD&V, SP.a en N-VA én de legislatuur verliep rustig. Zes partijen, met ook Groen en Vlaams belang strijden voor 21 zitjes in de gemeenteraad.

2012

Zes jaar geleden stemde Gistel opnieuw niet voor de coalitie die het uiteindelijk is geworden. Open Vld-er en oud-burgemeester van 12 jaar geleden Roland Defreyne was in 2012 nog steeds absolute stemmenkampioen met ruim 28% van de stemmen. Toch kwam hij voor de tweede keer op rij met zijn populaire liberale lijst in de oppositie. Bart Halewyck en zijn CD&V met 27% bestuurt rustig in coalitie met Sp.a en N-va. Vlaams Belang en Groen beten in 2012 in het zand en haalden geen zetel. Het burgemeestersvoordeel voor Halewyck moet wat versterkt zijn, maar de tweestrijd blijft.

Toekomstige fusies

Echte politieke splijtzwammen zijn er in Gistel niet. Maar toch zijn verkiezingen belangrijk, want alle partijen beloven om het anders aan te pakken. Eén van de hete hangijzers in Gistel is wel de toekomst van het zwembad. Meer dan één partij koppelt dat aan de​ gemeentefusies in de toekomst. In elk geval kost het zwembadonderhoud handenvol geld.

“Ons zwembad is een zware investering”, zegt Roland Defreyne. “Elk jaar hoesten we 400.000 euro op. Uiteraard is dat verlieslatend. De bezoekers zijn ook voor de helft niet-Gistelnaars. Ze komen uit Oudenburg, Ichtegem en Koekelare. We moeten gauw met die gemeenten, in het kader van een ambtelijke fusie, eens samenzitten over hoe we onze inwoners een zwembad kunnen geven voor de komende jaren.”

Bart Halewijck geeft toe, maar ziet het ietsje anders. “Liever op een termijn van zes jaar. Het zwembad is nu 50 jaar oud. We zouden het nog 5 jaar in leven moeten houden. Dan zijn er opnieuw verkiezingen. Fusies behoren dan tot de mogelijkheden. Dat is het uitgelezen moment om te praten over een nieuw zwembad met de fusiegenoten. Alleen kan Gistel geen zwembad dragen”, aldus nog Bart Halewyck, lijsttrekker van CD&V Gistel.

Groene long

Gistel, nu goed voor 12.000 inwoners, zou in een fusie met Ichtegem, Oudenburg en Koekelare 45.000 inwoners tellen. Er moet nog veel water naar de zee, maar de partijen denken na.

Gistel wil de komende jaren ook inzetten op leefbaarheid. Bijvoorbeeld met een groene long rond het domein Rosseel in de Ellestraat. “Dit domein heeft een heel grote tuin. Wij willen daar een groot groen park waar elke Gistelnaar gebruik van kan maken, zegt Michel Vincke van Sp.a. “Wandelpaden, zitbanken, eilandjes, vijvers, bloemenweide voor de bijen en de vlinders, dat moet er komen.

Ook N-VA belooft in Gistel verandering. “Gistel wordt absoluut niet slecht bestuurd, zegt Wim Aernoudt. “Maar we willen in de komende legislatuur focussen op een betere mobiliteit. Er zijn te veel files, te veel zwaar verkeer in het centrum en er wordt te snel gereden. Daar moeten we iets aan doen.”

30 km/uur

Kimberley Maenhoudt van Groen in Gistel vindt ook dat de verkeersveiligheid in Gistel veel beter kan. “Het centrum moet veel verkeersveiliger, aldus de lijsttrekker. “Eigenlijk kan het beter over het hele grondgebied van Gistel. We vinden het niet kunnen dat het zwaar verkeer nog steeds door het centrum raast. Tot dat er een ongeluk is. Gaan we dan ingrijpen? We willen ook een zone 30 in de Stationsstraat. Daar is er ook een school. Dus logisch toch dat dat een fietsstraat wordt”, aldus nog Kimberley Maenhoudt, lijsttrekker Groen Gistel.

En helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum klinkt het bij Vlaams Belang nagenoeg gelijk. “Wij gaan pleiten voor 30 km per uur in de Hoogstraat en Stationsstraat, want er is te weinig respect voor voetgangers en fietsers”, aldus nog Eric Jaegers, Lijsttrekker voor Vlaams Belang in Gistel.

Auteurs: 
Redactie