Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Hoe liggen de kaarten in Damme?

VK18: Hoe liggen de kaarten in Damme?

Nieuws
13/09/2018

In Damme heeft CD&V al jaren een absolute meerderheid. Oppositiepartij N-VA zou die alleenheerschappij maar wat graag doorbreken. En met De Damse Belangen is er deze keer een nieuwe lijst bij. Die partij wil vooral een alternatief bieden aan de kiezers.

Hoe was het in 2012?

CD&V is de grote slokop bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 in Damme. Met bijna 70 procent van de stemmen kunnen de christendemocraten opnieuw alleen besturen. 17 van 21 zetels in de gemeenteraad zijn voor CD&V. N-VA wordt de enige oppositiepartij met 4 zitjes. Stemmenkampioen Dirk Bisschop blijft burgemeester tot het noodlot op 1 mei 2014 toeslaat: de burgervader komt om het leven bij een auto-ongeluk. Havenbaas Joachim Coens draagt sindsdien de sjerp.

Wat staat er op het spel?

De oude rusthuissite in hartje Damme krijgt een nieuwe invulling met onder meer 15 woningen, een brouwerij, een kaasmakerij en een polyvalente zaal. Er komt ook een groene wandelgordel die door de binnenstad zal lopen. Het project moet het historische dorp een nieuw elan geven. En ook in Sijsele is er eindelijk een doorbraak in een belangrijk dossier. Op het terrein van de oude kazerne komt de ‘Wijk van de toekomst’. Daar is ruimte voorzien voor woningen, bedrijven en recreatie.