Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vijftien jaar voor dodelijke vuistslag aan moeder

Vijftien jaar voor dodelijke vuistslag aan moeder

Nieuws
28/04/2022

De Bredenaar gaf zijn moeder Solange Hennaert (79) in 2016 een dodelijke vuistslag, waarna hij haar lichaam begroef in de duinen. Pas drie jaar later werd haar lichaam gevonden. De jury oordeelde woensdagavond al dat van oudermoord geen sprake was.

"Geen verzachtende omstandigheden"

Het openbaar ministerie was wel van oordeel dat de man de bedoeling had om zijn moeder van het leven te beroven, maar daar ging de jury dus niet in mee. "Uiteraard aanvaard ik jullie oordeel en respecteer ik jullie keuze", klonk het bij de start van haar requisitoir. Céline D'havé legde uit dat Frank P. voor opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg in dit geval twaalf tot vijftien jaar opsluiting riskeert.

In de feiten zelf ziet de procureur-generaal alleszins geen verzachtende omstandigheden. "Het zal jullie niet verbazen dat het opzettelijk slaan van een dementerende moeder in die omstandigheid met dergelijke zware, extreme, pure kracht een bijzonder zware misdaad is." De beschuldigde verpakte het lichaam van zijn moeder in enkele dekens en een PMD-zak. "En hij is haar gaan dumpen op een plaats waarvan hij hoopte dat nooit iemand haar zou vinden."

Streek nog jaren haar pensioengeld op

Pas een kleine drie jaar later werd Solange Hennaert op aanwijzen van Frank P. teruggevonden. "Als iemand uit bezorgdheid vroeg waar zijn moeder was, dan loog hij. Zonder schaamte, zonder scrupules." In die periode drukte hij ook ruim 43.000 euro pensioengeld van het slachtoffer achterover. "Ik blijf u een gewiekst en een uiterst sluw man vinden, die er lange tijd in geslaagd is om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Je hebt een waar kat-en-muisspel gespeeld en ons een rad voor de ogen gedraaid. Het doet me ook oprecht pijn dat hij er nog altijd niet in slaagt om goed te praten over zijn moeder."

Frank P. werd bijna twintig jaar geleden twee keer veroordeeld door de politierechtbank. Ook met een blanco strafblad hoeft de jury volgens de openbaar aanklager dus geen rekening te houden. "Ik vind die veroordelingen wel ernstig. Omdat een pleger van een vluchtmisdrijf getuigt van onverantwoord en asociaal gedrag met een manifest gebrek aan burgerzin." In de gevangenis werkte P. aan zichzelf, maar ook daar werd een kanttekening bij geplaatst. "In de toekomst is het niet uit te sluiten dat hij in volle vrijheid opnieuw hervalt in zijn oude gewoontes van alcoholgebruik en agressiviteit." Anderzijds vindt D'havé dat het de beschuldigde siert dat hij die problemen erkent. "Dat inzicht is bijzonder belangrijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw dochter. Ook voor uw familie, voor de familie van uw moeder. Maar eigenlijk voor heel de maatschappij."

Ten slotte werd opgemerkt dat de Bredenaar binnen 18 maanden al onder voorwaarden kan vrijkomen. "U kan en u mag niet alles op uw moeder steken. Uw moeder heeft u altijd alles gegeven. En u heeft haar de dood gegeven. Met dit proces krijgt u een ongelooflijk grote nieuwe kans. Ik hoop dat u die kans benut en dat u de komende jaren verder werkt aan uzelf. Ik hoop vooral dat u nooit nog één druppel alcohol aanraakt." D'havé sloot af door te verwijzen naar een nummer van de pas overleden Arno. "Dans les yeux de ma mère, il y a toujours une lumière. Denk daar maar eens goed over na."

Auteurs: 
Belga