Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vier West-Vlaamse balies fuseren

Vier West-Vlaamse balies fuseren

Nieuws
25/04/2018

Na een stemming door ruim 400 advocaten werd het stichtingsakkoord ondertekend door de vier huidige stafhouders. De nieuwe balie zal maar liefst 1.500 advocaten tellen.

De fusiegesprekken werden al in de loop van 2016 op eigen initiatief opgestart. De hertekening van het gerechtelijke landschap speelde daarin een grote rol. "De fusie is inderdaad een absolute noodzaak. Met deze fusie stelt de balie haar structuur gelijk met die van het vernieuwe juridische landschap", aldus de Brugse stafhouder Johan Persyn. De rechtbank van eerste aanleg wordt tegenwoordig bijvoorbeeld per provincie georganiseerd. "De balies zien zich verplicht om zich op een even grote schaal te organiseren. Alleen zo blijft de balie een evenwaardige partner van de magistratuur."

Meer middelen en een meer professionele werking

De nieuwe balie West-Vlaanderen zal volgens de Kortrijkse stafhouder Frédéric Busschaert ook voor meer middelen en een meer professionele werking zorgen. "Die schaalvergroting zal de balie in staat stellen om onder andere een staf, bestaand uit gemotiveerd en gekwalificeerd personeel, uit te bouwen." Ook de communicatie naar de buitenwereld en naar de Orde van Vlaamse Balies zal door een eengemaakte balie gerichter kunnen verlopen.

De lokale verankering niet uit het oog verliezen

Eén grote balie houdt ook risico’s in. “De grootste uitdaging,” zo stelt stafhouder Inge Samoy van de balie van Ieper, “is om door het samengaan van de vier balies in één groter geheel, het contact niet te verliezen met de rechtzoekende op lokaal vlak. Het kan niet de bedoeling zijn dat de rechtzoekende voor alles wat met de balie te maken heeft, de volledige provincie hoeft te doorkruisen.”

"We blijven streven naar voldoende lokale verankering. Dat betekent in de praktijk dat de eerste- en tweedelijnsbijstand nog steeds lokaal zal georganiseerd worden. Ook blijft er in elke balie een aanspreekpunt voor de rechtzoekende", besluit de Veurnse stafhouder Dirk Waeyaert.

 

Auteurs: