Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vier Vlaamse Cultuurprijzen naar West-Vlaanderen

Vier Vlaamse Cultuurprijzen naar West-Vlaanderen

Nieuws
06/02/2019

Letteren

Peter Verhelst is laureaat in de categorie Letteren, Marc Dubois in categorie Architectuur.  Verder kregen ook oo de vzw Reveil en de band  Ostend Street Orchestra een prijs. De laueraten krijgen allemaal 10.000 euro en een award, gemaakt door West-Vlaming Stefaan Dheedene.

De jury looft de Brugse dichter en schrijver Peter Verhelst met zijn boek  ‘Voor het vergeten’ dat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. Verhelst die al vaak in de prijzen viel, is blij, ook met de 10.000 euro. Het geeft hem de kans om een half jaar te schrijven. Verhelst maakt het hele jaar vrij om te werken aan een nieuwe dichtbundel.

Reveil

Vlaanderen reikt ook een cultuurprijs uit inde categorie Immaterieel Erfgoed en dis is voor de vzw reveil uit Deerlijk.  Ze starten enkele jaren geleden met een nieuw ritueel op 1 november en brengen muziek en poëzie op begraafplaatsen. Het initiatief werdgretig opgepikt en in 2017 vonden er op maar liefst 100 begraafplaatsen een evenement plaats op 1 november.

'Sprookje'

In de categorie Amateurkunsten gaat de Ultima naar TOSO , The Ostend Street Orchestra. Dat de band met professionele en amateurmuzikanten hier in de AB op het podium staat, lijkt wel een sprookje, zegt Hans Dewitte van Klein Verhaal dat in 2014 TOSO oprichtte. Klein Verhaal wil de 10.000 euro investeren in een muziekstudio op de Hendrik Baelskaai in Oostende.

Ultima voor Architectuur

Ook in de categorie architectuur gaat een West-Vlaming met de prijs lopen. Architect Marc Dubois die opgroeide in Middelkerke en Oostende en lesgeeft aan Sint-Lucas. Uit het juryverslag: 'De jury honoreert Marc Dubois voor dit leven van ‘mee-delen over’ en ‘delen van’ architectuur.' Marc Dubois werkt momenteel aan een monografie over Gaston Eysselinck, de architect van De Grote Post in Oostende.

Lees ook:

 

Auteurs: