Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vier Belgische vissers gered na kapseizen schip

Vier Belgische vissers gered na kapseizen schip

Nieuws
07/11/2018

Het schip raakte om nog onbekende problemen in moeilijkheden en sloeg over ter hoogte van het Britse Hastings, zo'n 20 kilometer van de kust. "Er zijn twee noodoproepen binnengekomen. Enerzijds bij de Engelse kustwacht, anderzijds bij ons dankzij het noodbaken, een soort GPS-systeem van het schip", aldus Réjane Gyssens van het MRCC. "Door onze informatie samen te leggen konden we besluiten dat het om hetzelfde schip ging. De Britse diensten hebben de reddingsactie gecoördineerd omdat het schip zich in Britse wateren bevond."

Iedereen gered en gezond

Twee opvarenden zijn in het water terecht gekomen, de twee andere vissers zaten op de romp van het schip. Uiteindelijk werden ze alle vier per helikopter aan wal gebracht waar ze een medisch onderzoek kregen, maar de opvarenden bleken nog in goede gezondheid te verkeren. Ze zullen zo snel mogelijk gerepatrieerd worden. Het schip ligt momenteel nog ter plaatse. Morgen zal gekeken worden wat er kan gedaan worden met de vissersboot.

Reactie vissersgemeenschap

Voor de kleine vissersgemeenschap is het telkens een zware klap. De voorbije jaren zijn er verschillende ongevallen geweest met vissersvaartuigen. Hier liep het goed af, maar de bemanning van de Assanat had minder geluk. De schipper liet eind 2016 het leven toen zijn schip verging, ook voor de Engelse kust. De ongevallen worden onderzocht.

Reactie MRCC

Auteurs: 

Volg de Focus en WTV festivalreporter