Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VIDEO: Massale vechtpartij op strand Blankenberge

VIDEO: Massale vechtpartij op strand Blankenberge

Nieuws
08/08/2020

Volgens ooggetuigen raakte de situatie verhit toen een strandganger om nog onduidelijke redenen een agent op de grond duwde. Hierna snelden zijn collega's hem ten hulp en escaleerde de situatie. Verschillende andere strandgangers keerden zich hierop tegen de politie, waarna er een massaal gevecht ontstond. Parasols en strandbedden vlogen door het rond. De stokken van windzeilen werden gebruikt als wapens.

Een medewerker van de strandbar waar de gevechten begonnen, zegt voor de Belga-camera dat alles begon toen het hoogwater begon op te zetten en iedereen zich begon te verplaatsen. "Op vragen om het strand te verlaten of de muziek wat stiller te zetten, werd heel agressief gereageerd", aldus de jongeman. "In drie seconden werd het een groot groepsgevecht, onder het motto 'fuck the police'. De politie heeft dan geprobeerd hen op afstand te houden van de andere badgasten, want ze waren met te veel."

 

De politie kwam massaal ter plaatse, zoals te zien is op onderstaande beelden. Zowel de zone De Haan/Bredene als Brugge stuurden samen met de scheepvaartspolitie versterking. De gemoederen zijn ondertussen bedaard, maar de politie is nu nog altijd massaal aanwezig om de orde te handhaven. 

Lees verder onder de beelden. 

Code oranje

De druktebarometer kleurde deze zaterdagnamiddag oranje. Door het hoogwater op het strand werd het plots moeilijk om afstand te bewaren en de bezoekers bleven toekomen. De stad Blankenberge greep hierop in door de Brugse Steenweg af te sluiten. Ook werd er aan strandgangers gevraagd om het strand te verlaten. Het gevecht op het strand kadert zich binnen deze context. 

Lees verder onder de video. 

Burgemeester Dumery reageert teleurgesteld

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) reageert teleurgesteld op het incident, maar is vastberaden om het probleem aan te pakken. "Zo kan het niet verder. We doen er alles aan om het in onze badstad veilig en gezond te laten verlopen en nu dit", klinkt het op sociale media. Dumery zit om 19 uur samen met de veiligheidscel. 

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, bevestigt ondertussen dat naar aanleiding van de vechtpartij een aantal mensen bestuurlijk dan wel gerechtelijk van hun vrijheid zijn beroofd. Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de vork aan de steel zit. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wie de onruststokers precies waren. Wellicht zullen de beelden van het incident dan ook van groot belang zijn.

 

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Belga