Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veurne pakt psychisch welzijn aan met project Veerkrachtige Buurten

Veurne pakt psychisch welzijn aan met project Veerkrachtige Buurten

Nieuws
15/03/2022

"Het uiterste westen van Vlaanderen lijkt een vredige streek, maar veel mensen leven er geïsoleerd", klinkt het bij de eerstelijnszone Westkust & Polder. "Dat vertaalt zich in hoge zelfmoordcijfers, overconsumptie van antidepressiva en te veel heropnames op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis)." Met het project Veerkrachtige Buurten willen ze die cijfers naar beneden halen.

Zorgzame buurt

Concreet willen ze psychische problemen beter zichtbaar maken en de toenadering naar professionele hulp verbeteren. Maar ook de onderlinge solidariteit en draagkracht binnen de buurt kunnen zo leiden tot een hoger welbevinden.

In een zorgzame buurt leven mensen comfortabel samen; jonge en oude mensen, kwetsbare en minder kwetsbare mensen. "Mensen helpen elkaar en vormen een sociaal netwerk. Een deel van de ondersteuningsnoden worden ingevuld in de buurt. Daarnaast zijn professionele diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar."

Met steun van de Koning Boudewijnstichting start nu een pilootproject in het centrum van Veurne. Later wordt dit uitgebreid naar het volledige grondgebied van de eerstelijnszone met de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort.

Partners

Voor het project werkt de eerstelijnszone samen met verscheidene partners. 

  • Enchanté: een netwerk van handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan wie er nood aan heeft. Van een glas water tot een kop koffie, van een haarknipbeurt tot een plek om even uit te rusten
  • Maebar: Arabisch voor kruispunt. Met een elektrische driewielerfiets duiken partners de wijken in op zoek naar punten waar mensen elkaar kruisen. Met de Maebar krijgen ze de kans om mensen te ontmoeten en een netwerk uit te bouwen.
  • Zipster: een digitaal doorverwijzingsplatform dat vraag en aanbod voor psychosociale noden beter op elkaar afstemt. Via Zipster krijgt de zorgverlener, bv. een huisarts of apotheker, een overzicht van de doorverwijzingsmogelijkheden waar mensen terecht kunnen.
  • Veerpunten: een eigen initiatief van de eerstelijnszone Westkust & Polder. Het gaat om burgers en handelaars die zich aanspreekbaar maken voor anderen.
Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere
Karl Vandenberghe