"Het uiterste westen van Vlaanderen lijkt een vredige streek, maar veel mensen leven er geïsoleerd", klinkt het bij de eerstelijnszone Westkust & Polder. "Dat vertaalt zich in hoge zelfmoordcijfers, overconsumptie van antidepressiva en te veel heropnames op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis)." Met het project Veerkrachtige Buurten willen ze die cijfers naar beneden halen.
Concreet willen ze psychische problemen beter zichtbaar maken en de toenadering naar professionele hulp verbeteren. Maar ook de onderlinge solidariteit en draagkracht binnen de buurt kunnen zo leiden tot een hoger welbevinden.
In een zorgzame buurt leven mensen comfortabel samen; jonge en oude mensen, kwetsbare en minder kwetsbare mensen. "Mensen helpen elkaar en vormen een sociaal netwerk. Een deel van de ondersteuningsnoden worden ingevuld in de buurt. Daarnaast zijn professionele diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar."
Met steun van de Koning Boudewijnstichting start nu een pilootproject in het centrum van Veurne. Later wordt dit uitgebreid naar het volledige grondgebied van de eerstelijnszone met de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort.
Voor het project werkt de eerstelijnszone samen met verscheidene partners.