Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vervuiling De Mandel is 'spectaculair', maar niet in drinkwater

Vervuiling De Mandel is 'spectaculair', maar niet in drinkwater

Nieuws
12/10/2020

Er was al een captatieverbod  voor de Mandel en de Leie, omdat het water richting Gent stroomt. Het captatieverbod is van kracht tussen Sint-Baafs-Vijve en de Oost-Vlaamse grens.

Uit onderzoek blijkt dat er veel chroom 6 via het bluswater de Mandel is ingevloeid, via de riolering naar de rivier. Croom6 maakt metaal steviger, maar in vloeibare vorm is het uiterst giftig. "Uit staalnames uit de rivier zijn spectaculaire waardes gemeten: 1.600 microgram per liter, terwijl dat normaal vijf microgram is. Het oppompverbod blijft dus gelden. Voor de Leie zal het door verdunning en de afstand wel meevallen," zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Wellicht zal er nog dertig uur gepompt moeten worden."

Burgemeester Kris Declercq benadrukt wel dat er geen gif in het drinkwater is terecht gekomen. (lees verder onder de video)

 

    De brandweer van de zone Midwest werd zondagochtend rond 4.30 uur opgeroepen voor een industriebrand in de Kachtemsestraat. Ter plaatse bleek het te gaan om een ernstige brand bij Belcroom, een firma die metalen behandelt. Het vuur was in de loop van de ochtend al onder controle, maar de kans op een eventuele opflakkering blijft bestaan.

    Bij de brand raakte niemand gewond. De precieze oorzaak is voorlopig nog onduidelijk. Van giftige stoffen in de lucht bleek uiteindelijk geen sprake. Door de loopt wel nog een onderzoek naar de mogelijke vervuiling van het oppervlaktewater. Bij het blussen van de brand is immers bluswater in contact gekomen met metalen en zuren in het bedrijf. Voor de stockage en het oppompen van het bluswater werd contact opgenomen met een gespecialiseerde firma.

    Bekijk ook:

    Auteurs: 
    Redactie