Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Versoepelde voorwaarden voor binnenschepen op zee

Versoepelde voorwaarden voor binnenschepen op zee

Nieuws
19/07/2019

Zo zullen er in de toekomst meer binnenschepen kunnen varen tussen bijvoorbeeld Zeebrugge en Antwerpen, Brussel of Gent. Door de versoepeling is er geen onderscheid meer tussen tankschepen en niet-tankschepen, en niet elk schip zal nog een eigen speciale reddingsboot moeten hebben. Maar aan de belangrijkste veiligheidsvoorschriften wordt er niet geraakt.

Haven van Zeebrugge

Vooral Zeebrugge heeft belang bij meer estuaire vaart. Daarbij kunnen de binnenschepen in een afgebakend vaargebied voor de kust ook op zee varen. Binnenschepen zijn flexibeler dan zeeschepen en kunnen gewoon door de sluizen varen. Zo kunnen vrachten vanuit Zeebrugge via de Noordzee en de Westerschelde vlot versluisd worden naar bijvoorbeeld Antwerpen, Gent, Brussel of Genk.

"Ik wou nog verder gaan in de versoepeling van de voorwaarden voor estuaire vaart, want elk extra binnenschip op zee haalt vrachtwagens van de weg”, zegt Weyts. “De veiligheid moet echter gegarandeerd blijven. Ik verwacht dat de voorwaarden in de toekomst nog verder versoepeld kunnen worden, want ook veiligheidstechnologie blijft evolueren.

 

Auteurs: