Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vernieuwde James Ensorhuis opent de deuren

Vernieuwde James Ensorhuis opent de deuren

Nieuws
13/07/2020

Het museum bestaat uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand. Bezoekers ontvangen een audio guide om mee op ontdekkingstocht te gaan. Elke belevingsruimte is toegespitst op een apart thema. Verder is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor.

"Als geen andere schilder was deze pionier van de moderne kunst zo verbonden met zijn geboortestad", zegt curator Xavier Tricot. "Ensor schilderde niet alleen zeegezichten, maar ook de haven, daken en straten van Oostende." Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) beschouwt Ensor ook als een van de Vlaamse meesters. "De volgende jaren wil ik verder gaan in de ingeslagen weg en het concept 'Vlaamse meesters' verder opentrekken", zegt ze. "Van Limburg tot West-Vlaanderen. Het James Ensorhuis is een prachtig voorbeeld van de richting die ik uit wil."

Het vernieuwde museum moest normaal opengaan op 19 mei, maar dat werd uitgesteld door de coronacrisis. De renovatiewerken liepen eveneens vertraging op. Provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen investeerden respectievelijke 125.000 en 1.809.870 euro in het project. De eerste tentoonstelling expositie loopt van morgen tot 27 september en is vooral een hulde van de badstad aan een van haar beroemdste zonen. Tickets moeten vooraf gereserveerd worden via www.ensorstad.be. Een mondmasker is aanbevolen.

 

Auteurs: