Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ventilusoverleg met burgemeesters en ministers afgelopen: "tevreden dat we gehoord worden"

Ventilusoverleg met burgemeesters en ministers afgelopen: "tevreden dat we gehoord worden"

Nieuws
02/09/2022

Een belangrijke dag vandaag in het Ventilusdossier. Vlaams Minister-President Jan Jambon kwam naar de ambtswoning van de gouverneur in Brugge voor een overleg met de betrokken burgemeesters. Onder de liveblog lees je nog eens alles over Ventilus.

Beslissing of niet?

Jambon krijgt daarin het gezelschap van enkele ministers uit de Vlaamse regering. Zo zijn ook Hilde Crevits, Zuhal Demir, Ben Weyts en Bart Somers van de partij. De regering Jambon slaagde er in juli nog niet in een akkoord te vinden over waar de hoogspanningslijn moet komen: bovengronds of ondergronds.

In juli werd aangekondigd om een extra overleg te plegen met de burgemeesters van de gemeenten die langs het traject liggen. Er wordt nog geen beslissing verwacht vandaag, wel een overleg waar standpunten worden gedeeld. Een beslissing volgt dan later deze maand.

Wat is Ventilus ook al weer?

De nieuwe hoogspanningslijn van Ventilus komt dwars door onze provincie: van Zeebrugge tot Avelgem. Er komt een tweede zone met windmolenparken, voor de Westkust. Maar het huidige hoogspanningsnet heeft niet de capaciteit om die stroom er nog eens bij te nemen.

Daarom is er een nieuwe lijn nodig, die tegelijk ook dient als back-up voor de Stevin-lijn, die ook al stroom van op zee aan land brengt. Zo'n 20 kilometer zou bovengronds komen langs de snelweg E403.

Boven- of ondergronds?

Maar die nieuwe lijn stuit al jaren op protest in een reeks gemeenten. Zowel landbouwers, als inwoners, als burgemeesters, als bedrijven zijn geen fan van een bovengrondse hoogspanningslijn.

Actiegroepen willen die ondergronds, omdat er volgens hen anders grote gezondheidsrisico’s zijn. Ze zullen ook morgen "vreedzaam" protesteren in Brugge. Het rapport van onderzoeker Filip Vanaeken uit Meulebeke is ook een van de dossierstukken die meegenomen worden in het overleg. Volgens hem is een ondergrondse lijn perfect haalbaar.

Toch was tijdens het regeringsoverleg in juli al duidelijk dat het rapport van de intendant, die bovengronds aanwijst, de basis blijft. "We vertrekken van het rapport van de intendant, waarvan we akte hebben genomen. We hebben nog een hele reeks aan flankerende maatregelen, met die elementen gaan we nu in gesprek", zei Jan Jambon (N-VA) toen.

Ook volgens Elia is er geen andere optie dan bovengronds. De beheerder van het hoogspanningsnet heeft in augustus locaties gemarkeerd waar proefboringen zullen komen. Volgens sommigen wijst dat erop dat het traject al vast ligt. Elia ontkent met klem.

Politieke onenigheid

Zuhal Demir (N-VA), vandaag ook aanwezig, wil dat er snel een beslissing komt: "Als we nu niet beslissen, beslissen we nooit, met alle gevolgen vandien naar bevoorrading en netversterking toe. Als na 2024 het licht eens uitvalt, denk ik dat iedereen eens goed moet kijken naar wat nu is beslist", zei de minister in een eerder interview.

N-VA en Open VLD willen hoofdzakelijk de experten volgen en gaan voor bovengronds. Het is vooral CD&V, met acht West-Vlaamse burgemeesters op Ventilus-grondgebied, dat - net als de burgerplatformen - kiest voor een ondergronds tracé. Burgemeester van Wingene, Lieven Huys (CD&V): "Wij gaan ervan uit dat het technisch mogelijk is om ondergronds te gaan. Is dit eigenlijk wel het juiste tracé, zijn er niet nog andere opties?"

CD&V zit dus in een lastig parket: kiezen voor wat haar burgemeesters willen of toch meegaan met de coalitiepartners?

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere
Belga