Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VEG-i-TEC dicht kloof tussen wetenschap en industrie

VEG-i-TEC dicht kloof tussen wetenschap en industrie

Nieuws
02/06/2020

Universiteit Gent en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) werken hier samen met verschillende bedrijven. De provincie West-Vlaanderen en de Europese Unie zijn de sponsors van het technologische expertisecentrum.

De Europese Unie zet al langer in op de groenteverwerkingsindustrie. Want de groentensector is een van de belangrijkste sectoren in de Europese voedselindustrie. Bedrijven krijgen het echter steeds moeilijker om een constante aanvoer van groenten te leveren. Net om die aanvoer te garanderen steunt de Europese Unie een project als VEG-i-TEC.

“Energie is kostbaar en daarom is het belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan.”

“VEG-i-TEC moet de schakel worden tussen de laboratoria en de industrie”, zegt projectmanager professor Imca Sampers van de Universiteit Gent. Bedrijven vinden moeizaam hun weg naar de onderzoeken die universiteiten uitvoeren in laboratoria.  Daarom dus de bouw van een onderzoekscentrum. Daar kunnen onderzoekers, maar ook studenten, testen uit laboratoriums uitproberen op een grotere schaal. Zo kunnen bedrijven het proces zelf mee opvolgen en hierdoor veel bewuster, en vooral beter ingelicht, de nieuwe technologieën efficiënt gebruiken.  

Het nieuwe centrum is bijna af en ligt niet toevallig in Kortrijk. De grootste concentratie van deze groenteverwerkende bedrijven ligt namelijk in West-Vlaanderen. Op die manier kan het centrum ze snel contacteren.

De kennis die VEG-i-TEC verkrijgt, willen de onderzoekers vertalen naar bruikbare informatie voor bedrijven. Geen moeilijke formules, gewoon in klare taal uitleggen wat het onderzoek voor hen oplevert. Maar niet alleen bedrijven profiteren van de onderzoeksresultaten. Ook studenten van Howest en UGent krijgen de informatie verwerkt tot leerstof en practica.

Duurzaam energie- en waterverbruik

Iedere vorm van technologie verbruikt natuurlijk ook energie. En dan komt de opleiding Energiemanagement van Howest er bij kijken. Energie is kostbaar en daarom is het belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan. Het grote probleem is dat de huidige onderzoeken naar energiegebruik binnen deze sector heel beperkt zijn. Daarom is het nu net zo positief dat wij hier een realistische omgeving kunnen bouwen. De focus van het project ligt vooral op hoe de bedrijven zo duurzaam mogelijk met energie kunnen omgegaan”, zegt docent Energiemanagement Jurgen Van Ryckeghem.

De groente- en aardappelverwerkingsindustrie gebruikt ook veel water. Daarom zal men in het nieuwe onderzoekscentrum nagaan hoe dat in de toekomst beter kan. “Gezien het heersende watertekort onderzoeken we ook hoe we water dat nu verloren gaat bij de groententeelt, kunnen recupereren. Maar als we water hergebruiken zitten er vaak pesticiden in. Daarom zoeken we nu naar een manier om dat water zodanig te zuiveren dat we continu hetzelfde water kunnen gebruiken”, aldus projectleider Imca Sampers.