Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veel volk op info-avond Zeebrugge Onder Druk

Veel volk op info-avond Zeebrugge Onder Druk

Nieuws
16/05/2018

ZOD is een initiatief van Zeebruggenaars die zich verzetten tegen de bouw van een nieuwe zeesluis op de locatie van de oude Visart-sluis.  De actiegroep pleit voor alternatieven die de leefbaarheid van het dorp hand in hand doen gaan met de verdere ontwikkeling van de haven.

“Door de gebrekkige, verwarde en zelfs vaak afwezige communicatie door de betrokken overheden zitten mensen met heel veel onzekerheden en vragen” stelt Johan Mistiaen, één van de initiatiefnemers van ZOD. “ZOD wil vooral informeren en duidelijkheid scheppen zodat mensen keuzes kunnen maken en mee kunnen werken aan het verdere beslissingsproces. Want laat één ding duidelijk zijn : op dit moment is niets zeker en ligt niets vast.”

Roetuitstoot

Het inplanten van een nieuwe Zeesluis op de site Visart zou tot gevolg hebben dat circa 35 woningen in een eerste fase zouden onteigend worden en dat Zeebrugge doormidden wordt gesneden. “Dit zal de leefbaarheid van de verschillende kernen zeker niet ten goede komen. Bovendien is er een zeer groot probleem van roetuitstoot die midden in een dorpskern met scholen, crèches en jonge gezinnen terecht zou komen. Op vrij korte termijn wordt het dorp onleefbaar en krijgen we een tweede Doel-scenario” zegt Johan Michels, mede-intiatiefnemer.

"Veel van de aanwezigen maakten 40 jaar geleden al de problemen mee rond de bouw van de Vandamme-sluis en een eventuele kerncentrale die in Zeebrugge zouden worden gebouwd. Ze vrezen nu voor de tweede keer in een niet-doordacht en onrealistisch scenario te worden betrokken waardoor Zeebrugge voor decennia in één grote bouwwerf verandert".

Lees ook:

Auteurs: