Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vechtpartij asielcentrum Poelkapelle: verboden wapens ontdekt

Vechtpartij asielcentrum Poelkapelle: verboden wapens ontdekt

Nieuws
15/03/2022

"Het ging om een conflict tussen Afghaanse en Palestijnse bewoners", bevestigt Glenn Verdru van de politiezone Arro Ieper.

"We werden opgeroepen voor een massale vechtpartij", vertelt Verdru. "Het ging om een conflict dat al langer sluimerde tussen Afghanen en Palestijnen. Eerder die ochtend was er al een tussenkomst van een patrouille nodig." Er zouden tussen de veertig en honderd personen betrokken zijn bij de knokpartij, maar niemand raakt gewond. Er circuleerden berichten dat het een conflict met Oekraïners zou zijn, maar dat bleek niet te kloppen.

Boksbeugels

"De massale aanwezigheid van onze ploegen heeft een verdere escalatie kunnen voorkomen", aldus Verdru. "Vijf heethoofden werden opgepakt en meegenomen voor verhoor. Zij hadden verboden wapens op zak zoals boksbeugels." Nadat de rust in het asielcentrum was teruggekeerd, deed de politie een uitgebreide rondgang door de gebouwen naar extra wapens. Ook de bussen die toekomen, worden uitgebreid gecontroleerd.

Het is niet de eerste keer dat de politie moet ingrijpen bij een vechtpartij in het asielcentrum, maar een handgemeen met veertig betrokkenen is uitzonderlijk. De politie zal deze nacht geregeld patrouilleren in de buurt.

"Totaal onaanvaardbaar"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is niet te spreken over de vechtpartij. "Dit is totaal respectloos en onaanvaardbaar. Wie in ons opvangnetwerk terechtkomt om asiel aan te vragen, hoort zich te gedragen."

De aanstokers zijn ondertussen niet langer in het centrum. Een alleenstaande man werd overgebracht naar een gesloten centrum en een gezin werd naar een terugkeerwoning gestuurd.  "Fedasil hanteert nultolerantie bij dit soort vechtpartijen." Staatssecretaris Mahdi hoopt dat justitie snel kan optreden. "In dergelijke gevallen is het van cruciaal belang dat de daders snel beseffen dat hun gedrag niet ongestraft blijft. De diensten treden kordaat en snel op in de asielcentra bij wangedrag."

Auteurs: 
Redactie