Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vast in het buitenland: "We willen naar huis!"

Vast in het buitenland: "We willen naar huis!"

Nieuws
23/03/2020

Antje vanuit Peru: “Ik wil gerepatrieerd worden, maar dat is moeilijk.”

Antje Verdonk uit Stasegem volgt momenteel een buitenlandse stage in Peru. Ze volgt er een onderwijsproject. Maar ook in Peru is er een lockdown, waardoor de scholen voor 90 dagen gesloten zijn. Antje zou graag naar huis komen, maar dat gaat niet zomaar, want alle luchthavens zijn gesloten. Ze krijgt wel hulp van de Belgische ambassade en van haar school. “Er is hier veel onwetendheid en onzekerheid,” zegt ze.

Josephine vanuit Finland: “Ik ben hier de enige Belg en ik kan alleen afwachten.”

Josephine is een studente verpleegkunde uit Kortrijk. Zij is momenteel op Erasmusstage in Finland. Ook daar zijn de grenzen gesloten. Ze mag vandaag haar stage niet starten als verpleegkundige in een ziekenhuis. Ze vreest dat haar stage helemaal in het water zal vallen. De vlucht die ze al geboekt had op 6 juni om naar huis te keren, is geannuleerd. “Er zijn al veel Erasmusstudenten vertrokken, ik ben hier nog de enige Belg.”

Tim en Birgit vanuit Nepal: “Onze prioriteit is veilig thuis geraken.”

Tim Vandekerckhove en Birgit Castelein uit Ieper maakten een trektocht in Nepal. Eigenlijk moesten ze al thuis zijn. Maar ook daar worden vluchten afgelast. Allicht kunnen ze pas volgende week vrijdag naar België terugkeren, en zelfs dat is niet zeker.  “We maken ons bovendien zorgen over hoe de Coronacrisis hier wordt aangepakt, want mensen hokken hier nog altijd samen in kleine winkeltjes, “ zegt Tim, “Alles wordt geminimaliseerd.”

Ann Bovendaerde vanuit Portugal: “We hopen dat alles snel achter de rug is.”

Ann Bovendaerde uit Waregem zit vast in Portugal. De situatie is daar zoals in België. Alleen apotheken en voedingswinkels zijn open. Ze hoopt op 15 april naar huis te kunnen keren. “We wensen iedereen een goeie gezondheid, “ zegt ze.

Uma Vandemaele, Davy D'hont en Sien Louage: "Wij zitten vast in Bolivië."

Uma en Sien vertrokken half oktober naar Latijns Amerika om er een dikke vijf maanden rond te reizen. Vorige maand reisde Davy hen achterna. Zij zitten vast in Santa Cruz, Bloivië. Uma Vandemaele: “In een stad die we niet kennen, waar we net zijn aangekomen en waar we in de Airbnb die we eerst boekten en betaald hadden, geweigerd werden omdat we Europeanen zijn en dus misschien dragers van het virus. En dat terwijl we al weken of maanden in Latijns Amerika vertoeven.”

In Gambia zitten dan weer  30 West-Vlamingen vast. Onder wie studenten van de Vives-hogeschool.

Auteurs: