Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Varkenskwekers zullen harde acties voeren

Varkenskwekers zullen harde acties voeren

Nieuws
19/09/2014

De bond roept alle varkenskwekers op om vanaf 8 december geen varkens meer te leveren, en dat voor drie weken.

"De marktprijs wordt wekelijks in Duitsland gemaakt en gekopieerd door alle  varkens exporterende landen in Europa. Ondanks de herhaaldelijke vraag binnen het ketenoverleg om een apart afzetkanaal voor varkensvlees afkomstig van een familiaal bedrijf voor binnenlands gebruik tot stand te brengen, waar een kwaliteitstoeslag rechtstreeks naar de varkenshouder komt, blijft dit een dovemansgesprek. Onze ketenpartners geven aan begrip te hebben voor de situatie maar met begrip kunnen onze varkenshouders de openstaande facturen niet betalen."

Boycot

Concreet betekent de boycot dat er in de kerstperiode geen varkensvlees in de winkelrekken zou liggen. "Uiteraard gaan we trachten deze boycot Europees uit te breiden. Indien er toch slachthuizen of verwerkers zijn die trachten varkens of vlees in het buitenland aan te kopen uit landen die de actie niet ondersteunen, mogen ze zich verwachten aan harde acties. Ze zullen gewezen worden op hun onverantwoord gedrag die een duurzame varkenshouderij onmogelijk maakt."

De Boerenbond heeft alvast heel wat bedenkingen bij de actie van het ABS. Al vinden ook zij dat er dringend maatregelen moeten komen.

West-Vlaanderen is goed voor 40% van de varkensvleesproductie in ons land.

Auteurs: