Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Vandecasteele niet meer in volledige isolatie maar detentievoorwaarden zijn verslechterd"

"Vandecasteele niet meer in volledige isolatie maar detentievoorwaarden zijn verslechterd"

Nieuws
27/04/2023

Hij liet weten dat hij niet meer in volledige afzondering zit, maar dat zijn detentievoorwaarden nog verslechterd zijn, meldt de familie in een persbericht.

"Het contact met twee andere gevangenen maken dat zijn opsluiting een miniem beetje draaglijker wordt, maar zijn detentievoorwaarden zijn verder nog verslechterd", laat zijn familie weten. "Hij heeft geen matras meer, hij krijgt enkel koud eten voorgeschoteld dat van heel slechte kwaliteit is en Olivier krijgt nog steeds geen verzorging voor zijn benen waardoor hij bijna niet meer rechtop kan staan en amper kan slapen."

Persagentschappen Reuters en Bloomberg berichtten woensdagochtend op basis van een verklaring van het Iraanse gerecht over een nakende gevangenenruil met Assadolah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zit voor zijn rol in het beramen van een terreuraanslag op de Iraanse oppositie in Parijs. Dat gerucht leek te wijzen in de richting van een ruil met Vandecasteele.

"Leven op het spel"

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ontkende dat bericht en liet weten dat de aankondiging bedoeld was "om verwarring te zaaien". 

Voor de familie was die aankondiging pijnlijk. "Niet alleen moeten de familie en naasten van Olivier leven met de gruwel van de folterpraktijken die Olivier al 14 maanden ondergaat, maar nu worden ze ook geconfronteerd met het onbeschaamd verspreiden van vals nieuws", klinkt het in de verklaring.

De familie blijft vertrouwen op de Belgische overheid "om tot een onmiddelljjk akkoord te komen" met de Iraanse overheid. "Het leven van Olivier staat op het spel", aldus de familie nog.

DOSSIER: ALLES OVER DE ZAAK OLIVIER VANDECASTEELE

Auteurs: 
Redactie