Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Unieke dug-out uit WOI drooggelegd in Zonnebeke

Unieke dug-out uit WOI drooggelegd in Zonnebeke

Nieuws
01/10/2016

Zaterdag heeft de miljoenste bezoeker, een Nieuw-Zeelandse, het Memorial Museum Passchendaele (MMP17) in Zonnebeke bezocht. Ze kreeg in het gezelschap van minister-president Geert Bourgeois een unieke inkijk in een Britse dugout die onder de kerk van Zonnebeke is teruggevonden.

1.000.000ste bezoeker

Het aantal bezoekers van het MMP17 schoot de jongste jaren de lucht door de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De jongste jaren bezochten honderdduizenden bezoekers het belevingsmuseum waardoor de teller zaterdag op een miljoen kwam te staan. Naast een certificaat en geschenkmand, kreeg  Adrienne Smith uit Waimakariri, Nieuw-Zeeland een speciale ervaring aangeboden. Samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois, kreeg zij een rondleiding door de museumconservator in de dugout.

Een zeldzame maar bijzonder goed bewaarde dugout

Het onderzoek naar de openstelling van de dugout kadert in de visie van het Memorial Museum Passchendaele 1917 om als open museum een link te leggen tussen historische feiten en het onroerend erfgoed als militair-strategisch getuige van de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse complex is één van de best bewaarde dugouts in de regio doordat de geallieerden de dugout onder de fundamenten van de vooroorlogse kerk bouwden. De constructie ligt op zo’n 5 meter onder de grond en bestaat uit een hoofdgalerij van bijna 29 meter lang, zijgangen, 5 kamers en 2 toegangstrappen.

Once in a lifetime Experience

Verder onderzoek moet nu uitwijzen of het museum deze unieke ervaring tussen 31 juli en 11 november 2017, 100 dagen lang, ook aan het grote publiek kan aanbieden. In deze periode verwacht het museum heel wat (inter)nationale bezoekers naar aanleiding van ‘100 jaar Slag van Passendale’. Na die periode zou de dugout opnieuw dicht gaan.

‘Het tijdelijk openstellen van de dugout zou perfect in onze missie passen waarbij we de beleving van de bezoeker centraal stellen. Met een bezoek aan de authentieke dugout zouden onze bezoekers  kunnen ervaren hoe de soldaten 100 jaar geleden als mollen onder de grond leefden’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele 1917.

Auteurs: