Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitsluiting van dienstencheques bij overtreding coronaregels

Uitsluiting van dienstencheques bij overtreding coronaregels

Nieuws
30/03/2021

Ze wil klanten die de corona-voorschriften niet naleven, uitsluiten van huishoudhulp met dienstencheques. "De dienstencheque-ondernemingen en zeker hun werknemers verdienen ons grootste respect omdat ze tijdens deze coronacrisis aan het werk zijn gebleven. Ze blijven gezinnen en kwetsbare personen bijstaan in de huishoudelijke taken. Maar zij moeten in een veilige omgeving kunnen werken en gebruikers hebben daarin een belangrijke verantwoordelijkheid", zegt Crevits. "Als een gebruiker die verantwoordelijkheid niet neemt en de veiligheidsmaatregelen niet respecteert, willen we het mogelijk maken om hem of haar tijdelijk uit te sluiten van het systeem."

Volgens de minister draagt ook de gebruiker van dienstencheques een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de huishoudhulpen. Er wordt nu vaak nog te laks omgesprongen met de veiligheidsmaatregelen, klinkt het. Verschillende enquêtes tonen volgens de minister aan dat niet alle klanten zich aan de maatregelen houden en bijvoorbeeld geen mondmasker dragen.

De dienstencheque-onderneming moeten in zo'n situaties een klacht indienen bij de inspectie waarna er controle volgt van de Vlaamse en federale inspectie.