Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Twee nieuwe fregatten voor Marine

Twee nieuwe fregatten voor Marine

Nieuws
25/05/2018

Net als de aankoop van zes nieuwe mijnenbestrijdingsschepen werd ook de vervanging van de Belgische fregatten opgenomen in de strategische visie voor Defensie die minister Steven Vandeput (N-VA). “ Met de vervanging van onze fregatten verzekeren we de toekomst van onze marine en kunnen we de, voor de Belgische en Europese economie belangrijke, maritieme aanvaarroutes beter beschermen”, aldus minister Vandeput.

Vijandelijke onderzeeboten opsporen

De nieuwe fregatten moeten in staat zijn om zichzelf en de te beveiligen eenheden te beschermen tegen allerlei types dreiging op zee, en meer in het bijzonder vijandelijke onderzeeboten kunnen opsporen en neutraliseren. Binnen NAVO-verband wordt immers steeds vaker gewezen op de onderwaterdreigingen. De nieuwe schepen zullen beter uitgerust zijn voor taken binnen maritieme veiligheidsoperaties en maritieme assistentie. Daarnaast zullen deze schepen over groeipotentieel beschikken en de integratie van onbemande systemen mogelijk maken. 

1 miljard euro

De ingebruikname van het eerste Belgische schip is voorzien vanaf 2027 en het Belgische aandeel in dit project bedraagt ruim 1 miljard euro. De thuisbasis van deze nieuwe fregatten is Zeebrugge en het onderhoud zal gebeuren in Den Helder (Nederland).