Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Transmigrant sterft bij politiecontrole in Jabbeke

Transmigrant sterft bij politiecontrole in Jabbeke

Nieuws
30/01/2018

Het slachtoffer, een transmigrant van 39 uit Ethiopië, was op de vlucht voor een politiecontrole en werd gegrepen door een kleine personenwagen.

De man overleed ter plaatse. Het federaal parket is een onderzoek gestart. Het ongeval gebeurde enkele honderden meter van het tankstation waar transmigranten al maandenlang in vrachtwagens proberen te klimmen. De politiediensten vreesden al langer voor een dergelijk scenario met dodelijke afloop.

Reactie minister Jambon

Net gisteren besliste Minister van Binnenlandse Zaken Jambon om opnieuw extra bewaking te voorzien, met name op de snelwegparking in Jabbeke, om de strijd tegen mensensmokkel op te voeren. "Het dodelijk ongeval met een transmigrant maandagavond in Jabbeke is een spijtig voorval maar mag ons er niet toe nopen te acties niet verder te zetten". Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens de N-VA-vicepremier treft de politie alvast geen enkele schuld.

Gouverneur Decaluwé betreurt incident

Gouverneur Carl Decaluwé betreurt het incident van maandagnacht waarbij een transmigrant is overleden na een aanrijding op de E40 in Jabbeke. Dat zegt hij dinsdagochtend. "Het enige dat we kunnen doen is blijven controleren en smokkelnetwerken oprollen", aldus de gouverneur.

"Het is een zekerheid dat er ooit iets zal gebeuren, maar we weten gewoon niet wanneer." Het waren bijna profetische woorden van gouverneur Decaluwé vorige week donderdag op de provincieraad. "We hadden het inderdaad voorspeld. Als je ziet hoe vaak transmigranten langs de snelweg lopen en die ook oversteken. Het is een enorm tragisch voorval", aldus de gouverneur dinsdag.

De actie van afgelopen nacht met politiezone Kouter en de federale wegpolitie stond al langer gepland en had dus weinig te maken met het plan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Bij die controle zijn een aantal transmigranten op de vlucht gegaan. Eén van hen is opgeschept toen hij de snelweg overstak", aldus de gouverneur.

Decaluwé hoopt nu op een snelle uitrol van het plan van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die een systeem uitwerkte van kort- en langparkeren langs de E40. "We moeten ook kijken hoe we kunnen voorkomen dat transmigranten de snelweg oversteken. Misschien dat een hek op de middenberm kan helpen, maar we kunnen toch maar moeilijk alles gaan afsluiten." Ter vergelijking, in 2016 werd rond Calais een betonnen muur gebouwd van een kilometer. Die werd betaald door Groot-Brittannië die 2,25 miljoen uittrok voor de bouw van de muur. Londen beloofde onlangs een extra investering van 60 miljoen euro aan Frankrijk in de strijd tegen de illegalenproblematiek.

De controleacties langs de E40 blijven gewoon doorlopen. "Dat moet. Het enige dat kan helpen is dat we de netwerken van mensensmokkelaars zoveel mogelijk oprollen", aldus de gouverneur.

Bekijk ook

 

Auteurs: 
Jan Van Maele