Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tot drie jaar cel voor diefstallen in haven van Oostende

Tot drie jaar cel voor diefstallen in haven van Oostende

Nieuws
14/08/2020

Op 12 februari werden in Oostende veertien palletten colablikken gestolen uit een vissersschip. Het voertuig van de daders bleek op naam te staan van de vader van Jordy D. (37) uit Snaaskerke. Bij huiszoekingen vonden de speurders niet alleen veel cola, maar ook werkmateriaal dat in de oude vismijn gestolen was. In de opslagplaats van Oostendenaar Dwight V. (30) werden nog meer gestolen spullen aangetroffen. Ook bij Christophe D. (32) en Delfien V. (30) in Oostende ontdekten de speurders onder andere een boormachine en een slijpschijf.

Het openbaar ministerie legde uit dat de bende in wisselende samenstellingen opereerde, meestal in en om de haven van Oostende. "Ze spraken af om 's nachts te gaan stelen, zoals wij met vrienden zouden afspreken om iets te eten of te drinken", aldus procureur Fien Maddens. De beklaagden hielden zich ook bezig met het kraken van automaten, bijvoorbeeld de jetonautomaat van een carwash in Oudenburg. De procureur benadrukte dat de drie mannen in 1 maart 2019 al samen veroordeeld werden voor diefstallen.

Christophe D. betwist zijn rol bij 39 feiten niet en riskeerde vier jaar cel. Zijn advocaat Emmanuel Verhaest pleitte echter dat zijn cliënt meer gebaat zou zijn bij een werkstraf. Ook strenge voorwaarden, zoals een avondklok, werden door de verdediging geopperd. Jordy D. en Dwight V. hing 37 maanden cel boven het hoofd. Hun advocaten vroegen eveneens om een werkstraf of een voorwaardelijke straf. Ten slotte werd voor Delfien V. twee jaar cel gevorderd, maar in haar geval kon het OM zich wel vinden in een straf met probatie-uitstel.

De rechter veroordeelde Christophe D. uiteindelijk tot drie jaar effectieve celstraf. Zijn twee mannelijke kompanen kregen twee jaar effectieve celstraf. Delfien V. werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf met uitstel en gekoppeld aan voorwaarden. Aan de burgerlijke partijen moeten ze in totaal ruim 25.000 euro schadevergoeding betalen.

Auteurs: 
Belga