Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Torhoutenaar draagt bevel over NAVO-vloot over

Torhoutenaar draagt bevel over NAVO-vloot over

Nieuws
14/01/2019

Ramboer stond een jaar lang aan het roer van de vloot. Het commando van de Noord-Europese NAVO-mijnenjagersvloot is één van de vier militaire topfuncties binnen de vloot van de NAVO. Het gaat om zes schepen die afwisselend voor de NAVO-vloot varen en waaraan meer dan 300 bemanningsleden uit verschillende Noordwest-Europese landen meewerken. De vloot bestrijkt een zeegebied van de Poolcirkel tot het Kanaal, met inbegrip van de Baltische Zee.

Operaties

De West-Vlaming Peter Ramboer stond het afgelopen jaar aan het roer. Onder zijn commando nam de vloot deel aan verschillende ontmijningsoperaties, onder meer in het Franse departement Manche, in de regio Normandië. De vloot deed in mei ook mee aan de jaarlijkse operatie in de Baltische zee, om er de overblijvende munitie en explosieven uit de twee Wereldoorlog

en op te ruimen. Eind oktober volgde nog 'Trident Juncture', een oefening in en rond Noorwegen en de grootste van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog.

Ramboer geeft het bevel maandag officieel door aan Peter Krogh, in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Vorige week kreeg Ramboer in Antwerpen nog de 'Maritime Award', een prijs van de Belgische Maritieme Liga.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga