Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tommelein zag annulatie ferrylijn aankomen

Tommelein zag annulatie ferrylijn aankomen

Nieuws
09/02/2019

De nieuw opgerichte ferrymaatschappij Seaborne zou een scheepsverbinding tussen het Engelse Ramsgate en Oostende aanbieden als de route Dover-Calais door de dan noodzakelijke grenscontroles zou worden overbelast. Het bedrijf had wel nog geen schepen. De Britse overheid kreeg voor het contract van bijna 16 miljoen euro bakken kritiek over zich heen.

Het was duidelijk geworden dat Seaborne zijn contractuele verplichtingen niet zou kunnen nakomen, deelde het ministerie van Transport zaterdag in Londen mee. De reden was dat een Ierse rederij onverwacht haar steun voor Seaborne heeft ingetrokken.

“Wij willen een waterdicht contract”

De Oostendse burgemeester staat nog steeds open voor een verbinding met Ramsgate en vroeg alvast om een onderhoud met de Britse ambassadeur in België. “Wij zijn voorstander van een ferrylijn, maar niet met een lege doos. Al van in januari was duidelijk dat we te maken hadden met een bedrijf dat geen ervaring had en weinig vertrouwen inboezemt”, aldus Tommelein.

“Misschien gaf het vorige stadsbestuur de indruk dat dit vlot zou gaan, maar wij willen een waterdicht contract met garanties op financieel vlak, maar ook op vlak van veiligheid.”

En nu?

Volgens de Britse overheid zijn er al gevorderde gesprekken met een aantal bedrijven om extra scheepsvrachtcapaciteit te garanderen in geval van een brexit zonder deal. Dat is onder meer zo voor de haven van Ramsgate.

De burgemeester van Oostende stelt op zijn beurt dat er momenteel geen andere partners zijn om mee te onderhandelen. "Maar wij staan open voor alle opportuniteiten."

Lees ook

Auteurs: 
Belga
Redactie