Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Toeristen welkom in Sint-Godelieveabdij in Brugge

Toeristen welkom in Sint-Godelieveabdij in Brugge

Nieuws
07/07/2021

"De Tuin Van Heden", zo heet het project. De uitdaging is een nieuwe toekomst zoeken voor dit religieus erfgoed. En daarvoor wordt een zo breed mogelijk publiek ingeschakeld. Stef Gits, woordvoerder Toerisme Vlaanderen: “We gaan allerlei ideeën verzamelen. Belangrijk is dat er een evenwicht is tussen bewoner, bezoeker en ondernemer, maar ook de ziel van deze plaats. Op basis van die criteria gaan we uiteindelijk bepalen wat de toekomst van deze site wordt.”

Het gaat om een pilootproject in Vlaanderen. Vanaf 12 augustus krijgt iedereen de kans om de rijke geschiedenis van het klooster te verkennen en zijn zeg te doen. “Op het einde van je bezoek wordt gepolst hoe jij de toekomst van deze abdij ziet.”

Nog meer kloosters en abdijen op zoek naar herbestemming

Het project wordt later uitgebreid met het klooster van de minderbroeders Kapucijnen tegenover de Sint-Godelieveabdij. De herbestemming en de toeristische ontsluiting is een primeur voor Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen staat in de toekomst voor een grote uitdaging. Vlaanderen telt nog zesduizend religieuzen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar. Dat betekent dat heel wat congregaties en ordes op zoek zijn naar een nieuwe bestemming voor hun klooster of abdij.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville