Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Toekomst MUG-heli blijft onzeker

Toekomst MUG-heli blijft onzeker

Nieuws
24/05/2018

Vertrekkend vanuit zijn basislocatie, in het AZ Sint-Jan in Brugge, kan de MUG-helikopter binnen een tijdspanne van 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen, een groot stuk van Oost-Vlaanderen en in Zeeland (Nederland).

Al jarenlang probleem

De jaarlijkse kostprijs van de MUG-helikopter loopt op tot 650.000 euro. De problemen rond de financiering slepen al jaren aan. De financiering gebeurt voor een belangrijk deel door de provincie West-Vlaanderen, maar dit wordt door verschuivende bevoegdheden steeds moeilijker. Vandaar dat federaal volksvertegenwoordigers Nathalie Muylle en Annick Lambrecht vandaag aan minister De Block hebben gevraagd welke initiatieven ze zal nemen om de West-Vlaamse MUG-helikopter in de lucht te houden.

Annick Lambrecht: “Ik had gehoopt deze middag gerustgesteld te worden in de commissie volksgezondheid. Maar uit het antwoord kan worden afgeleid dat de uitbreiding van financiering helemaal niet zeker is. Het blijkt zelfs dat de minister in 2018 zich vooral wenst te focussen op de grondmiddelen dringende geneeskundige hulpverlening. Pas als dit voldoende is uitgebouwd zal de minister analyseren op welke manier de helikopter, ook onze Brugse mug heli, complementair kan worden ingezet.”

"Dit komt hard aan"

Nathalie Muylle: Dit zal hard aankomen op het terrein. Wij geloven absoluut in het inzetten van een MUG-heli voor het dringend medisch vervoer.  Daarom blijven wij ons inzetten voor de financiering vanuit de provincie en de gemeenten en hopen we dat de bevoegde minister haar visie zal wijzigen om bijkomende middelen te voorzien in de toekomst.”

Auteurs: