Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tienduizend mensen roepen op tot vrede

Tienduizend mensen roepen op tot vrede

Nieuws
25/08/2018

"Peace to the World" is na participatieprojecten als het Lichtfront en het Waterfront, het laatste grote slotakkoord van GoneWest. De provincie stelde Wim Opbrouck, die ook al de 30.000ste Last Post in 2015 in goede banen leidde, aan als curator. De West-Vlaming nodigde een 25-tal artiesten uit die elk op hun manier de vrede hebben uitgedragen tijdens een marathonfestival.

Het evenement duurde van 14 uur zaterdagmiddag tot 2 uur zondagochtend. "Een bezetting om de oorlog te herdenken met een krachtig signaal van verzoening, hoop en solidariteit en om massaal de vrede te vieren", aldus Opbrouck.

Nog voor het startschot stonden al honderden mensen aan het podium in de schaduw van de Lakenhallen in Ieper. Eén voor één gingen ze bij Refu Interim, een organisatie die werkt rond vluchtelingen, een kruis met plakband halen, een symbool voor de vele oorlogsvluchtelingen.

Doorheen de dag kwamen artiesten en bands als Témé Tan, Raymond van het Groenewoud, Donovan en Arsenal optreden. Ook enkele sprekers zoals Tom Lanoye, Erwin Mortier en Dalila Hermans brachten op het podium een boodschap. Wim Opbrouck besloot de vredesmanifestatie met het lied 'We shall overcome'.

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker