Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tien jaar later: zaak L&H weer voor rechtbank, maar uitspraak pas over een jaar

Tien jaar later: zaak L&H weer voor rechtbank, maar uitspraak pas over een jaar

Nieuws
04/12/2020

Er blijven nog 8.000 à 9.000 burgerlijke partijen over, stelde voorzitter Philippe Janssens. Het is intussen tien jaar geleden dat de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie strafrechtelijk veroordeeld werden en bijna 20 jaar geleden dat het bedrijf failliet ging. 

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maakten toen nog aanspraak op een schadevergoeding, onder wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat.

De burgerlijke partijen hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde echter al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen. Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen nog in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

De afhandeling van de schadevergoedingen werd al ettelijke keren uitgesteld.

Auteurs: 
Belga