Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Textiel voelt nu al Brexit

Textiel voelt nu al Brexit

Nieuws
28/10/2016

Orders gaan verloren", aldus textielfederatie Fedustria na een onderhoud met economieminister Kris Peeters.

Groot-Brittannië is vandaag de belangrijkste markt voor de Belgische interieurtextielbedrijven (tapijt, meubelstoffen, gordijnen, ..). De Britse markt is goed voor een derde van de omzet. Sommige bedrijven voeren meer dan de helft van hun omzet uit richting Groot-Brittannië. Jaarlijks wordt voor 600 miljoen euro interieurtextiel uitgevoerd over het Kanaal.

Geen faits-divers

De Brexit is voor de textielbedrijven dus allesbehalve een faits-divers, benadrukt de sector. Dat is ook de reden waarom vandaag textielfederatie Fedustria en enkele ceo's uit de sector uitgenodigd waren voor de Brexit-expertengroep opgericht door minister Peeters.

Ook al is de uitstap van de Britten uit de EU nog geen feit, "toch werpt het nu al zijn schaduw op de textiel", zegt Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria. Door de lagere koers van het pond en de twijfel die de Brexit zaait bij consumenten en bedrijven, voelen de bedrijven nu al de effecten. "September was zeer kalm. Orders gaan verloren", aldus Quix, zonder een cijfer op de mindere prestaties te kunnen plakken. "Vooral in 2017 zullen we de gevolgen voelen".

Auteurs: