Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ter Groene Poorte breekt lans voor gezonde vleesproducten

Ter Groene Poorte breekt lans voor gezonde vleesproducten

Nieuws
13/06/2018

Een aantal maanden geleden werd de nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld waarbij vlees in dezelfde groep ondergebracht werd als alcohol en fast-food. De boodschap was er zo weinig mogelijk van te eten. "We zijn er als voedingsschool van overtuigd dat deze boodschap fout is", luidt het in de open brief. "Zeker omdat we in onze opleidingen steevast de kaart duurzaamheid en gezondheid trekken. We leren onze leerlingen hoe ze als toekomstige ondernemers voordeel kunnen halen uit de terechte trend van gezonde voeding en bewuster omgaan met wat men eet".

Genieten van steak

De leerlingen verwerken onder meer zeewier in vlees, leren hoe ze vezelrijke charcuterie maken en leren hun hoe ze zout en vetten kunnen reduceren.  "Wij zorgen ook dat ons lerarenkorps steevast wordt bijgeschoold om naast de klassieke producten ook de meer gezondheidsbewuste kaart te trekken. We leren onze slagers zelfs een vegetarisch aanbod te ontwikkelen. Even genieten van een ambachtelijke steak met passie en vakmanschap bereid mag toch ook nog even? We trekken deze trend door in de investeringen die we als school doen.

Belangengroepen

De school is niet te spreken over de poging van een aantal belangengroepen om de minister te overtuigen initiatieven te nemen om vlees en charcuterie te weren uit de boterhammendoos. Zoals Greenpeace bijvoorbeeld. "Alweer ondersteunt deze discussie dezelfde foute boodschap. We geloven absoluut in oproepen en initiatieven richting de voedingssectoren, zowel ambachtelijk als industrieel, om ook met vlees en charcuterie ten volle de kaart van gezonde voeding te trekken. We zien dat gezonde voeding in de slagerij niet eens zo moeilijk is, mits een goede opleiding en kennis van zaken uiteraard".  De school hoopt dat in de Vlaamse regering het gezond verstand zal zegevieren met initiatieven ter ondersteuning van de vleesverwerkende sector die de kaart voor gezondheid trekt.

Auteurs: