Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Strenge snelheidscontroles in werfzones bij grote wegenwerken

Strenge snelheidscontroles in werfzones bij grote wegenwerken

Nieuws
05/08/2022

Er komt zelfs een mobiele trajectcontrole. En in Kortrijk starten ze met de trompetaansluiting. Twee jaar lang kan je niet vanop de ring R8 van en naar Ieper.

Trompetaansluiting R8-A19 in Kortrijk

In Kortrijk wordt een nieuwe verkeerswisselaar aangelegd op de R8 in aansluiting met de A19. De werken aan de zogenoemde trompetaansluiting beginnen maandag. Dit moet een volwaardige verkeerswisselaar worden, zonder lichten. Het verkeer op de R8 zelf kan na dit weekend gewoon blijven doorrijden.

"Twee lichtengeregelde kruispunten zullen vervangen worden en de trompetaansluiting heeft tot doel dat het verkeer dat op de R8 binnenring rijdt niet meer in conflict komt me het verkeer op de buitenring", zegt Dirk Vanhuysse van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen.

Als die trompetaansluiting klaar is rij je dus gewoon van en naar de wisselaar in Moorsele zonder verkeerslichten. Maar tot die tijd kan alleen het verkeer op de R8 zelf nog doorrijden.

"De aansluiting van de A19 met de binnenring R8 wordt afgesloten. Het verkeer van Ieper naar Kortrijk en omgekeerd zal moeten omrijden via de E403 en dan ook de E17, op het op- en afrittencomplex van Aalbeke."

Einde van deze werken: halfweg 2024.

Flitscontroles bij werken E403 tussen Moorsele en Roeselare

Iets verderop zijn ze vandaag al bezig met tijdelijke belijning. Op de E403 beginnen de voorbereidingen voor de heraanleg van de weg richting Brugge, tussen Moorsele en Roeselare.

"De weg was in zeer slechte staat, en in plaats van kleine herstellingswerken uit te voeren zal men het wegdek volledig vernieuwen".

Volgende week maakt de aannemer ook de middenberm open op twee plaatsen, een week later moet alle verkeer aan één kant op twee versmalde rijstroken. En let op:

"Met een snelheidsbeperking tot 70 per uur, waar heel streng zal op gehandhaafd worden. Dat zal gehandhaafd worden via de mobiele flitscamera en er is ook een aanvraag ingediend om mobiele trajectcontrole te installeren".

De snelwegafrit in Rumbeke vanuit Kortrijk is al die tijd trouwens dicht.

Heraanleg N8 in Veurne

Maandag starten ook de lang verwachte werken in Veurne op de N8, de Iepersesteenweg. Na jaren wordt de weg eindelijk veiliger: ventwegen voor het lokaal verkeer,  daardoor vlotter doorgaand verkeer en fietsers op een afgescheiden pad.

"De werken zijn natuurlijk ingrijpend. Het gaat over een afstand van vier kilometer, en daarvoor zijn 600 werkdagen uitgetrokken, dat is meer dan 2,5 jaar. Er zal altijd wel doorgaand verkeer mogelijk zijn over de N8 maar telkens over versmalde rijstroken en met een snelheidslimiet van 50 per uur."

Het mag duidelijk zijn: het bouwverlof is maandag voorbij, en langverwachte werken kunnen eindelijk starten.