Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Straks droneport in West-Vlaanderen?

Straks droneport in West-Vlaanderen?

Nieuws
02/10/2016

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is ervan overtuigd dat de dronetechnologie enorme kansen biedt voor de West-Vlaamse economie en roept op om op de luchtmachtbasis van Koksijde een “droneport” op te richten.

Drones kunnen ingezet worden om windmolens op zee te monitoren en onderhouden, voor fotografie en geometrie, om illegale lozingen op zee te traceren, voor veiligheidsopdrachten,… Recent werd aan de Belgische kust nog getest of drones konden ingezet worden voor reddingsacties.

West-Vlaanderen is een voorloper op het vlak van dronetechnologie. Noordzee Drones, de onderneming waar de koning te gast was, is het eerste opleidingscentrum in Vlaanderen dat erkend werd om professionele vliegbrevetten voor dronepiloten uit te reiken. De onderneming speelde ook een belangrijke rol bij het tot stand komen van het KB dat het vliegen met drones regulariseerde.

Voka West-Vlaanderen is ervan overtuigd dat de dronetechnologie enorme kansen biedt voor de West-Vlaamse economie. “We moeten er alles aan doen om deze veelbelovende innovatieve sector in West-Vlaanderen te verankeren”, vindt Voka.

Voka West-Vlaanderen stelt daarom voor om een “droneport” in te richten op de luchtmachtbasis van Koksijde, die wellicht herbestemd wordt. Zo zou een paar honderd hectare worden heringericht als woon- en bedrijvenzone. Die bedrijvenzone kan tot een  “nichegericht” bedrijventerrein voor drone-activiteiten en -onderzoek worden ontwikkeld.

Auteurs: